Museum de Pont: ruimte voor kunst

 

Cinecitta presenteert woensdag 15 november 19.30 uur de documentaire Museum De Pont: ruimte voor kunst, gemaakt in het kader van het 25 jarig bestaan van dit geweldige museum. De makers van de film verzorgen de inleiding.

In deze documentaire schetsen de filmmakers een veelzijdig beeld van De Pont. Het museum is vernoemd naar de jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap een stichting werd opgericht ter stimulering van de hedendaagse beeldende kunst. De Pont vestigde zich in een voormalige wolspinnerij in Tilburg, opende in 1992 zijn deuren en behoort sindsdien tot de toonaangevende musea voor hedendaagse kunst.

De filmmakers brengen zowel de geschiedenis van De Pont als de dagelijkse gang van zaken van dit bijzondere museum in beeld: het vaste team onder leiding van Hendrik Driessen (die het museum al die tijd heeft geleid), kunstenaars, medewerkers en bezoekers. Het verhaal wordt verteld door de direct betrokkenen zelf, onder wie Jos de Pont (zoon van de naamgever van het museum en sinds het begin voorzitter van het bestuur), en door een internationaal gezelschap kunstenaars: Marc Mulders, Robert Zandvliet, Marlene Dumas, Berlinde de Bruyckere, Fiona Banner, David Claerbout, Callum Innes, Jan Andriesse, Toon Verhoef. En Anish Kapoor, die speciaal voor het 25-jarig jubileum van het museum een beeld heeft ontworpen dat voor De Pont staat. Het kunstwerk, dat de titel Sky Mirror heeft en de hemel weerspiegelt, werd op 16 september 2017 door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix officieel onthuld, en is opgedragen aan Hendrik Driessen.

Over de makers
Jeanne van der Horst en Maarten de Kroon werkten eerder samen aan de documentaire Mysterious Masterpiece (2016) en aan een portret van de kunstenaar Jan Andriesse (voor de serie Hollandse Meesters). Maarten de Kroon is een van de makers van de bekroonde documentaire film Hollands Licht (2003), die hij samen met kunsthistoricus Gerrit Willems bedacht en schreef. Gerrit Willems trad op als adviseur voor de DE PONT museum: ruimte voor kunst.

 

Ticket 6,50