MOOOV Filmfestival Preview

 

Het MOOOV Filmfestival 2018  vindt plaats in België van 17 t/m 30 april.  Cinecitta brengt drie mooie parels naar Tilburg als preview op dit festival dat verspreid is over zes steden Beringen, Brugge, Dilbeek, Genk, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Bij de laatste film (Zagros) schuift de regisseur Sahim Omar Kalifa aan om alle vragen uit het publiek te beantwoorden.

Tevens bieden wij u tegen een kleine meerprijs een bijpassende lunch aan.

Road to Mandalay

Lianqing is een meisje uit Birma dat een beter leven zoekt in Thailand. In het begin van de film zien we hoe mensensmokkelaars haar tegen veel geld de grens helpen oversteken, de rivier over. Op haar tocht naar Bangkok leert ze de jonge Gua kennen, die erg vriendelijk voor haar is. Eenmaal in Bangkok wil hij dat ze met hem mee gaat werken, maar Lianqing verkiest in te trekken bij Hua, een vriendin die beloofd had haar aan werk te helpen. Hua ontvangt Lianqing echter uiterst koel. Uiteindelijk vindt Lianqing werk in een eethuisje, maar krijgt een hongerloon. Het is onmogelijk in Thailand een deftige vaste job te vinden als je niet over geldige Thaise papieren beschikt. Dan komt Gua terug op de proppen. Hij wil dat ze met hem meegaat om in een textielfabriek te werken, maar al snel blijkt dat hij heel andere toekomstplannen heeft dan Lianqing.

In The Road to Mandalay wordt op een bijna documentaire en afstandelijke wijze het trieste lot van economische migranten in Thailand getoond. Langzaamaan wordt het drama van deze migranten aangescherpt en voel je de machteloosheid bij de hoofdpersonages stijgen. Een film die onder de huid kruipt.

regie: Midi Z. 108 min.  Birmees (Birmaans) NL ondertiteld

Foxtrot

Michael en Dafna zijn uit het veld geslagen wanneer ze te horen krijgen dat hun zoon Jonathan is overleden tijdens zijn dienstplicht als wachter bij een verlaten grenspost. De feiten blijken echter een stuk complexer. In drie stilistisch uiteenlopende delen vertelt Maoz het verhaal vanuit het perspectief van vader, zoon en moeder. Alle drie dansen ze de foxtrot met het noodlot. Een dans met vele variaties, maar waar je ook heen gaat, je eindigt altijd op het punt waar je ooit begon.

regie: Samuel Moaz, 114 min. Hebreeuws, Arabisch, Duits/ NL ondertiteld

Zagros

De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel. Havin ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros langzaamaan tot wanhoop drijft. Zagros is het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa. Zijn drie eerdere korte films werden samen geselecteerd voor maar liefst 250 festivals en kaapten er in totaal 97 prijzen weg. Zowel Baghdad Messi als Bad Hunter haalden bovendien de shortlist van de Oscars. Ook Zagros heeft vele prijzen ontvangen waaronder de publieksprijs en de prijs voor beste regie op het Arras Film Festival 2017 en de Grand Prix op het Filmfestival van Gent.

regie: Sahim Omar Kalifa. 102 min. Koerdisch, Nederlands / NL ondertiteld

 

11.00 – 11.10 uur: Inleiding Marc Boonen
11.10 – 13.00 uur: The Road to Mandalay
13.00 – 13.45 uur: Lunch (Turkse linzensoep en Bulgursalade)
13.45 – 15.40 uur: Foxtrot
15.40 – 16.00 uur: Pauze
16.00 – 17.45 uur: Zagros
17.45 – 18.15 uur: Q&A met regisseur Sahim Omar Kalifa

Filmticket: 8,50 aan de kassa en online

Filmticket voor 3 films incl. lunch: 32,50 alleen aan de kassa tot 13 april i.v.m. voorbereidingen lunch.