Bekijk het complete aanbod filmspecials op de website van Cinecitta

De Kunst van de Russische Avant-Garde

 

Cinecitta presenteert zondag 17 september 10.30 uur

In het kader van het 100 jarige jubileum van de Oktoberrevolutie 1917 in Rusland:

DE KUNST VAN DE RUSSISCHE AVANT-GARDE.

Verhaalconcert over het Avant-gardisme in de Beeldende kunst, Poëzie, Theater & Film in Rusland.
Presentatie van Sandra Geller in samenwerking met Oleg Fateev, bajanspeler en zanger, en Simone Sou, percussioniste.

De Russische Avant-garde: een romance met de revolutie. De Russische kunstenaars beleefden een creatieve explosie na de Oktoberrevolutie en creëerden tussen 1907 en 1934 een volledig nieuwe beeldtaal met een nieuw revolutionair artistiek universum.
De experimenten van de schilders Malevitsj, Kandinsky, Goncharova en Larionov hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het Europese modernisme. De schrijver Babel en de dichter Majakovsky veroorzaakten een literaire aardbeving , en Meyerhold bedacht een futuristisch theater met een excentrieke manier van acteren. Filmkunstenaar Eisenstein verrijkte de kunst van cinematografie met zijn beeldende expressie, symbolische taal, integratie van muziek en baanbrekende montagevernieuwingen. Een vuurwerk van talent en experiment. Bewondering alom.

In 1935 toen Stalin de Sovjet-Unie in een ijzeren greep had gekregen, beschuldigde hij het Avant-gardisme ervan niet de kunst voor de boeren en arbeiders te zijn. Deze kunst heeft hij toen verboden en vervangen door het socialistische realisme. Met als gevolg, dat vele avant-gardistische kunstenaars voor hun kunstuitingen werden geëxecuteerd …
Gelukkig heeft hun kunst de tijd van Stalin overleefd en blijft de invloed van het Russische Avant-gardisme wereldwijd erkend.
Filmregisseur Sergei Paradjanov (1924 – 1990) was onderdeel van de Armeense diaspora, zijn ouders vluchtten voor de genocide in Turkije naar Georgië, toen onderdeel van de Sovjet-Unie. Hij kreeg zijn filmopleiding in Moskou. Hij maakte verbluffend eigenzinnige films, vol poëzie en mystiek, met avant-gardistische beelden en futuristische montagetechnieken. Absoluut los van alle voorschriften van de Staat. Zijn films kregen bewondering van Fellini, Antonioni, Bertolucci, Mastroianni, Lui Aragon, Tarkovsky en vele anderen.
Antonioni schreef: “We are forever influenced by the unseen beauty created by this genius”. Het leven van Paradzjanov was dramatisch. Hij werd gearresteerd en belandde voor 5 jaar achter de tralies. De echte reden hier voor was zijn homoseksualiteit. 15 jaar mocht hij geen films maken. Pas in 1985 horen en zien wij opnieuw van deze geplaagde regisseur als hij in het inmiddels veranderde politieke klimaat een nieuwe film weet te voltooien: De legende van het Fort van Soeram. En weer, een juweeltje.

“De kleur van Granaatappels” (1964, duur 90 min.) is de bekendste film van Paradzjanov . Het verhaal gaat over de middeleeuwse Armeense dichter Sayat- Nova, zijn werk aan het hof, zijn verboden liefde voor de koningin en zijn gang naar het kloosterleven. ”De film is meer dan een historische biografie, het is een verbijsterende smeltkroes van de rijke Armeense en Georgische culturele tradities, vol religieuze symboliek, en van de modernistische uitdrukkingsmogelijkheden van de volkskunst van de 20ste eeuw; de cinema”. Bron: distributiecatalogus, Amsterdam, Nederlandse Filmmuseum, 1991.
De film werd in Rusland pas 5 jaar na het maken, in 1973 vertoond. In dit zelfde jaar werd Paradzjanov gearresteerd. De film haalde gelukkig diverse Europese Filmfestivals, waar die furore maakte.
Het zien van de film is een unieke ervaring. In plaats van een traditionele verhaallijn toont Paradzjanov de kijker een verzameling tablaux vivants van een enorme schoonheid en vol symboliek. In 1988 kreeg hij de toestemming naar het Film Festival van Rotterdam te reizen. Festivaldirecteur Huub Bals sloot hem in zijn armen en op de Kruiskade hing zijn meer dan levensgroot portret, met het onderschrift : “MAESTRO”.

Programma:
10.30-11.30 uur: Verhaalconcert
11.30-12.00 uur: koffie/thee pauze met blini’s
12.00-13.30 uur: Film De Kleur van Granaatappel

Ticket 24,50