Film: De tweede laag
Aanvang: 19.15 uur
Einde: 21.00 uur
1. Symboliek & Vervreemding (15 september)
Filmmakers zetten onderdelen als montage, cameravoering, licht, geluid, acteren en art-direction in om hun film duidelijk te maken. Deze elementen bieden veel meer mogelijkheden voor de maker. Onverwacht gebruik van deze onderdelen kan ervoor zorgen dat de filmbezoeker expres in verwarring wordt gebracht, vaak om deze wat dieper te laten nadenken over het verhaal of over filmconventies in het algemeen.
2. Filosofie en film (29 september)
Filosofie komt in iedere kunstuiting naar voren. We zien het terugkomen in de beeldende kunst, literatuur en uiteraard ook in de film. Filosofen vanuit de hele geschiedenis komen in films naar voren. Hoe zien hun visies verbeeld binnen de cinema er eigenlijk uit en komt de boodschap over? De Grot van Plato, het existentialisme van Sartre, maar ook het werk van Kafka en Nietzsche zijn welkome bronnen voor diverse filmverhalen.
3. Culturele taboes (13 oktober)
Filmmakers hebben altijd al de behoefte gehad taboes te willen doorbreken en deze bespreekbaar te maken middels hun films. Dit kan op een impliciete manier gebeuren, bijvoorbeeld door middel van symboliek. Maar filmmakers kunnen er ook voor kiezen om taboes juist expliciet te laten zien. Dit kan op een humoristische manier zodat het minder hard aankomt bij het publiek. Maar het blijft gevoelig en elk land heeft zo zijn eigen taboes.
4. Censuur, Propaganda en andere politieke boodschappen (27 oktober)
Een overheid, een religieuze instantie of een filmindustrie kan strenge censuur uitoefende. Wat kan je als filmmaker doen als je toch bepaalde dingen wilt laten zien? Dan maak je gebruik van bijvoorbeeld symboliek of slimme montage. En zijn filmmakers nu echt vrijer in het westen dan in het oosten? Wat zijn die verschillen precies en hoe gaan filmmakers daarmee om?