Murf/Murw cult-klassiekers

Stalker, Wild at Heart, Buffalo 66, Damnation

Cinecitta X Murf/Murw festival

Murf/Murw is zowel een fanzine als een jaarlijks terugkerend interdisciplinair stadsfestival voor experimentele cultuur. Een platform dat een podium wil bieden aan grenzeloze kunst. Tijdens deze derde editie wekt het fanzine haar papieren pagina’s tot leven in de gehele Tilburgse binnenstad. Zwerf door de experimentele vrijplaats en ontdek de schemerzone tussen live muziek, performance, film en beeldende kunst.

Bekijk het volledige festivalprogramma op De Nieuwe Vorst | Murf/Murw Festival – Feast For The Specific of koop uw tickets voor de films hieronder

Festival thema

Voor deze editie geldt ‘in limbo’ als leidraad voor het festival. Het woord ‘limbo’ is afkomstig van de Latijnse term limbus, wat ‘rand’ betekent en verwijst naar de rand of grens tussen de echte wereld en de wereld van hemel of hel. Binnen een aantal religieuze overtuigingen wordt de term gebruikt voor een tussentoestand van de ziel in de overgang van leven naar dood. In het algemeen is de term limbo te gebruiken voor een ‘tussenstaat’, een toestand tussen twee gedefinieerde toestanden, een situatie met een onzekere uitkomst. Een staat van zijn die rusteloos, onvoorspelbaar maar ook levend en vruchtbaar is.

Stalker – Woensdag 28 september 21:15

Stalker vertelt het verhaal van een schrijver en een wetenschapper die onder leiding van de gids ”Stalker” een Verboden Zone betreden. Hier gelden zaken als ratio en verstand niet langer. Naarmate hun excursie verandert in een existentieel vraagstuk verdwijnen ze ‘in limbo’, een ruimte waar de fysieke realiteit wordt overgenomen door een mentale hallucinatie.

Stalker wordt beschouwd als een van de hoogtepunten uit het genre van regisseur Andrej Tarkovski en bovendien als een van de meest complexe, gelaagde en ongrijpbare sciencefictionfilms aller tijden. Het is een vervreemdend en mysterieus meesterwerk dat je meeneemt op een metafysische odyssee naar het hart van de duisternis, door pre- of post-apocalyptische landschappen, op zoek naar de grenzen van je diepste verlangens.

Stalker is bij Cinecitta te zien in een digitaal gerestaureerde versie.
Tickets

 

Wild at heart – donderdag 29 september 21:15

Sailor is net vrij uit de gevangenis en wil met zijn vriendin naar Californië. Haar moeder is hier echter op tegen en stuurt een huurmoordenaar achter hen aan. Deze Gouden Palm winnaar toont bizarre consequenties voor het verliefd worden op een persoon die zich aan de rand van de samenleving begeeft. Een komische vluchttocht op de grens van leven en dood.

Regisseur David Lynch wordt gezien als het boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema. Lynch combineert seks, geweld en zwarte humor met stilistische schoonheid en een poging tot technische perfectie. In bijna al zijn films vervormt hij alledaagse elementen uit de Amerikaanse cultuur tot vreemde surrealistische objecten.

Wild at Heart is een luchtige Lynch waar toch zijn kenmerkende stijl en absurde karakters in naar voren komen. De personages bevinden zich ‘in limbo’ tussen de gevestigde orde en de ultieme autonomie.
Tickets

 

Murf/Murw Short Movies programma – Zondag 2 oktober 13:30 – gratis entree 

Murf/Murw festival verzamelt genre-overstijgende experimenten en probeert altijd onbekende terreinen te bewandelen. De korte film is hier het ideale model voor. De korte film is een laboratorium, een trainingsveld, een plek waar genres vervagen en nieuwe genres ontstaan.  

Binnen dit programma krijgt u een selectie te zien van een aantal hedendaagse, compleet uiteenlopende en vernieuwende films. U maakt een reis over de wereld, maar ook een hallucinerende stijltrip. De enige afspraak die u als publiek met de makers van deze films kunt maken, is dat het niet lang zal duren.  

Sun Dog – Dorian Jespers
20’ | België/Rusland | 2020 | Fictie
Fedor is een jonge slotenmaker in Moermansk. Klant na klant zwerft hij door de steegjes van beton, bezield door een fantasie die hem isoleert van de stad en haar bevolking. Zijn dromen tasten zijn relatie tot de werkelijkheid aan en openen de deur naar een hallucinant universum. Deze beeldschone film won de prijs van Beste Short op het Internationale Filmfestival van Rotterdam. 

 

El Arca – Cristóbal León & Joaquín Cociña
15’ | Chili | 2011 | Fictie/DIY
Laat u meevoeren door deze magische papier-maché wereld waarin de bijbel en de psychoanalyse tot een bruisend geheel worden vermengd. Een woeste processie, bewegend tussen heilig en intiem, mooi en gruwelijk, subliem en beestachtig. Het Chileense regisseursduo ontvouwt hier hun magistrale ‘Do It Yourself’ stijl welke uiteindelijk zal resulteren in hun prachtige langspeelfilm: ‘The Wolf House’

Easter Eggs – Nicolas Keppens
14’ | België | 2021 | Animatie
Een ontsnapte papegaai uit het nabijgelegen Chinese restaurant laat de twee hipstervrienden Jason en Kevin beseffen dat er een kans ligt om die te vangen en verkopen. In limbo tussen de mogelijkheden van het kapitalisme komen ze erachter dat een vogel vangen niet zo eenvoudig is als het lijkt. Deze Vlaamse Beavis & Butthead is een hit op menig filmfestival.

 

Not Even Nothing Can Be Free Of Ghosts – Rainer Kohlberger
11’ | Oostenrijk | 2016 | Avant-Garde/Algorythm
Aan deze film is geen filmcamera te pas gekomen, in limbo tussen wat je ziet, en denkt te zien ontstaat er een visuele illusie die vormen aanneemt van een 3D object. Deze algoritmische film heeft weinig gemeen met conventionele film en onthoudt zich volledig van alle vormen van referenties of representaties. Vergeet uw gewoontes die u tot nog toe gewend bent, zet uw zintuigen wagenwijd open en laat u meevoeren door dit audiovisuele meesterwerk.

Novaciéries – Marine Brutti, Jonathan debrouwer, Arthur Harel, Céline Signoret
16’ | Frankrijk | 2015 | Fictie/Dans
Een lege staalfabriek fungeert als oefenruimte voor een danser die zijn choreografie perfectioneert. De open ruimtes dienen als klankkast voor het ritme van de dans. Persoonlijke YouTube-video’s introduceren andere leden van de groep die onderweg zijn naar deze samenkomst. De kostuums en een dreigende soundtrack vormen samen een mysterieuze beklemmende sfeer.

Buffalo 66 – maandag 3 oktober 21:15

Na zijn vrijlating uit de gevangenis gaat Billy op zoek naar de juiste manier om met zijn hernieuwde vrijheid om te gaan. Tijdens zijn moeizame zoektocht komt hij Layla tegen, die hij gebruikt om het ideale beeld van zichzelf te onderzoeken. Billy begeeft zich ‘in limbo’ tussen een opgesloten leven en een leven in vrijheid. Aan de hand van messcherpe dialogen, prachtige timing en onvergetelijke karakters ontvouwt zich een hilarisch schouwspel.

Regisseur Vincent Gallo is één van de weinige figuren in de Amerikaanse filmwereld die echt aanspraak mag maken op het stempel ‘independent’. Het is een regisseur die alles in eigen hand wil houden en er constant in slaagt critici en zelfs collega’s op de kast te jagen. Vincent Gallo schreef het script en was tevens regisseur, componist en hoofdrolspeler in Buffalo 66.

De film zal met Engelstalige ondertiteling worden vertoond.
Tickets

 

Damnation – dinsdag 4 okober 21:15

Béla Tarr maakte een ongrijpbare, melancholieke film noir over het naderende einde van het communisme. Grijzen en schaduwtinten verlenen deze existentiële parabel over wanhoop een bijna abstracte schoonheid te midden van regen, modder en huilende honden. In deze limbo is de houvast ver te zoeken, de hoofdpersoon moet de realiteit met een andere bril benaderen.

Regisseur Bela Tarr is geen man die zijn werk graag samenvat in eenvoudige oneliners. Het verhaal speelt in zijn films een ondergeschikte rol, de beelden – in zwart-wit – doen het werk. Damnation is zijn commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving; onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens omhoog te brengen en doen de onderlinge solidariteit in een besloten gemeenschap snel teniet. Toch is er soms een glimp van verlossing, als de drank vloeit, een Balkan orkestje viool, klarinet en drums laat klinken en de barbezoekers zich verliezen in een dronken dans.

Damnation is bij Cinecitta te zien in een digitaal gerestaureerde versie.
Tickets