De film

A Voluntary Year

Urs is een dorpsdokter die trots is op zijn 18-jarige dochter Jette. Die staat namelijk op het punt om te vertrekken naar Costa Rica voor vrijwilligerswerk. Jammer genoeg voor de liberale Urs, is Jette helemaal niet zo zeker over haar beslissing.

Tijd: 86 min
Land: Duitsland
Taal: Duits
Ondertiteling: Engels
Cast: MAJ-BRITT KLENKE, SEBASTIAN RUDOLPH, THOMAS SCHUBERT, STEFAN STERN
Regisseur: Ulrich Köhler, Henner Winckler
Release Date: 2019

Omschrijving

NEDERLANDSE PREMIÈRE

Deze film van Köhler en coregisseur Henner Winckler wordt vanwege zijn spottende weergave van een vader-dochter-relatie vaak vergeleken met Toni Erdmann (van Köhlers vrouw, Maren Ade). A Voluntary Year is compacter, maar wat betreft humor net zo droog. Urs (Sebastian Rudolph) is een dorpsdokter die trots is op zijn 18-jarige dochter Jette, gespeeld door de nieuwe, maar zeer goede Maj-Britt Klenke. Die staat namelijk op het punt om te vertrekken naar Costa Rica, om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. Jammer genoeg voor de liberale, goedbedoelende Urs, is Jette helemaal niet zo zeker over haar beslissing. Ze zou al net zo graag thuis blijven, bij haar nieuwe vriend... Maar dat zal Urs niet laten gebeuren.

‘Een wrange observatie van de deconstructie van een toxische mannelijkheid. Grappig en toegankelijk... Maj-Britt Klenke zet met haar eerste filmhoofdrol een zeer opmerkelijke prestatie neer. Ze legt een stille woede in de ogen van haar personage... Nauwkeurig berekend en aantrekkelijk in zijn understatement. A Voluntary Year heeft in zijn korte speelduur heel wat te bieden.’ — Allan Hunter, Screen