De film

Celts

Gefrustreerde echtgenote en moeder Marijana organiseert een verjaardagsfeestje voor haar achtjarige dochter, terwijl haar al even misnoegde echtgenoot zich bezighoudt met zijn taken als taxichauffeur.

Tijd: 106 min
Land: Servië
Taal: Servisch
Ondertiteling: Engels
Cast: DUBRAVKA DUDA KOVJANIC, STEFAN TRIFUNOVIC, KATARINA DIMIC, ANJA İORİEVIC, OLGA ODANOVIC
Regisseur: Milica Tomovic
Release Date: 2021

Omschrijving

NEDERLANDSE PREMIÈRE

Een buitenwijk van Belgrado, 1993. Gefrustreerde echtgenote en moeder Marijana (Dubravka Duda Kovjanic) organiseert een verjaardagsfeestje voor haar achtjarige dochter, terwijl haar al even misnoegde echtgenoot (Stefan Trifunovic) zich bezighoudt met zijn taken als taxichauffeur. (O ja, hij leent ook een hond met drie poten voor de kinderen, om op het feestje mee te spelen...) De kinderen en volwassen familieleden komen bij elkaar in Marijana’s huis en de alcohol... die vloeit.

Regisseuse en medeschrijfster Milica Tomovic schetst een onvergetelijk portret van een samenleving die op instorten staat. Dat ze dat op zo’n onderhoudende en diepgaande manier doet, is toe te schrijven aan haar kwaliteiten als regisseuse.

"Scherp en meeslepend... In dit vloeiende speelfilmdebuut wordt het verhaal gepresenteerd als een microkosmos van het rafelige leven van het hoofdpersonage, en van het uiteenvallen van Joegoslavië. En toch is het nooit bot, breed of simplistisch. In plaats daarvan doorloopt de film een chaotische dag en een onstuimige nacht, waarbij een portret wordt geschetst van mensen in onzekere tijden..." — Sarah Ward, Screen