De film

No Rest For The Old lady

De dood van ‘old lady’ Smaranda, echtgenote van de zelfvoorzienende Emil, en hartsvriendin van Emils beste vriend/buurman Titi heeft een groot gat achtergelaten in het leven van de twee knarren.

Tijd: 99 min
Land: Roemenië
Taal: Roemeens
Ondertiteling: Engels
Cast: MIRCEA ANDREESCU, VALER DELLAKEZA, GABRIEL SPAHIU, SIMONA URS
Regisseur: Andrei Gruzsniczki
Release Date: 2021

Omschrijving

PREMIÈRE IN DE BENELUX

De ‘old lady’ uit de titel is de overleden Smaranda, echtgenote van de zelfvoorzienende Emil (Mircea Andreescu) en hartsvriendin (of meer?) van Emils beste vriend en buurman Titi (Valer Dellakeza), die in een rolstoel zit. Haar dood heeft een groot gat achtergelaten in het leven van de twee knarren. Een gat dat ze op wel heel verschillende manieren proberen op te vullen: Emil houdt zich bezig en begint voor Titi te zorgen, terwijl Titi zijn eigen doodskist wil maken en zich verder in zichzelf terugtrekt. Titi’s probleem? De geest van Smaranda is bij hem ingetrokken; iets waar de rationalistische Emil niet bepaald voor openstaat. De tedere ode van regisseur Andrei Gruzsnicki aan een hobbelige maar levenslange vriendschap zit vol prachtige lokale details: het bijgeloof, de rituelen, de vooroordelen en bovenal, de menselijkheid.

‘No Rest for the Old Lady amuseert hier en daar met droge humor en vertelt een ernstig verhaal, vooral daar waar we meer te weten komen over de diepe gevoelens die in de vriendschap zijn geïnvesteerd .. Ontroerend.’ — Allan Hunter, Screen