De film

THE SHINING

40th Anniversary Extended Edition: Voor het eerst in 40 jaar, de oorspronkelijke lange versie van Stanley Kubrick's Masterpiece in de Nederlandse bioscoop.

Tijd: 144 min
Land: Groot-Brittannië, Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers
Regisseur: Stanley Kubrick Stanley Kubrick
Release Date: 1980

Omschrijving

Jack Torrance (Jack Nicholson) neemt een baan aan als winterconciërge in het afgelegen Overlook Hotel in Colorado, in de hoop daar van zijn writer's block af te komen. Hij neemt er zijn intrek samen met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zijn zoon Danny (Danny Lloyd), die geplaagd wordt door paranormale visioenen. Maar het schrijven wil niet vorderen en Danny's visioenen worden verontrustender. Intussen ontdekt Jack de duistere geheimen van het hotel en verandert hij langzaam in een moordzuchtige maniak die zijn gezin doodsangsten laat uitstaan.“The Shining”, tegenwoordig algemeen beschouwd als een van de beste horrorfilms ooit gemaakt, werd geregisseerd en geproduceerd door Kubrick, die ook het scenario schreef samen met Diane Johnson. De film is gebaseerd op het boek "The Shining" van Stephen King. De hoofdrollen worden vertolkt door Jack Nicholson in een iconische rol als Jack Torrance, Shelley Duvall als Wendy Torrance, Scatman Crothers als Dick Halloran en Danny Lloyd als Danny Torrance.

In Nederland is sinds de première op 30 oktober 1980 altijd de kortere versie van “The Shining” van 119 minuten in de bioscoop vertoond. In verband met het veertigjarige jubileum van de film zal nu voor de eerste keer de 'extended edition' van 144 minuten bij ons worden uitgebracht op het grote doek. Het betreft tevens een gerestaureerde versie van de film.