De film

De Acht

Wielerdocumentaire over de Acht van Chaam.

Tijd: 68 min
Land: Nederland
Taal:
Ondertiteling: Nederlands
Cast:
Regisseur: JW SCHRAM, PAUL SCHRAM, FRANK VAN OSCH,
Release Date: 2023

Omschrijving

De koers staat nooit stil…

De Acht van Chaam wordt sinds 1933 georganiseerd in het Brabantse dorp Chaam. In de heroïsche documentaire De Acht – de koers staat nooit stil… volgen we de vrijwilligers die ieder jaar weer een klein wonder verrichten. Met veel liefde, veerkracht en doorzettingsvermogen biedt dat kleine dorpje ieder jaar dapper weerstand tegen de snel veranderende buitenwereld. Eén dag per jaar stijgt het dorp boven zichzelf uit. De wielerkoers is zelfs uitgeroepen tot immaterieel erfgoed.

De koers is niet alleen van levensbelang voor de leefbaarheid van het dorp, dat is het ook voor de leden van het comité: “zonder koers ben ik toch wel een klein zielig menneke”, zegt een van hen. Als corona uitbreekt en een van de belangrijkste vrijwilligers overlijdt (Theo was al 50 jaar lid!), staat het belangrijkste evenement van Chaam danig onder druk.

Op woensdag 13 december om 19.30 uur organiseert Cinecitta een speciale voorstelling in aanwezigheid van de filmmakers met een vraaggesprek onder leiding van Jace van de Ven.