De film

Film als Filosofie – Uitverkocht

Film als filosofie: dat is de invalshoek van de cursus die Volkskrant-filmjournalist Kevin Toma en filosoof Sabine Winters verzorgen omtrent de relatie tussen film en filosofie.

Tijd: 120 min
Land:
Taal: Nederlands
Ondertiteling:
Cast:
Regisseur:
Release Date: 2023

Omschrijving

Cursus Film als DE filosofie

Donderdagen; 12 en 26 oktober, 9 en 22 november 2023
Prijs: 45,00 incl. koffie en thee
Aanvang: 19.15
Einde: 21.00 uur 
U koopt een ticket voor de datum van 12 oktober en krijgt daarmee toegang tot alle vier de cursusdagen.

Film als filosofie: dat is de invalshoek van de cursus die Volkskrant-filmjournalist Kevin Toma en filosoof Sabine Winters verzorgen omtrent de relatie tussen film en filosofie. Zelfs wanneer we geloven dat we bij een film het verstand op nul kijken, trekken we voortdurend conclusies over wat we zien en horen en worden we constant aan het denken gezet. Als film ons aan het denken kan zetten, zou film dan niet ook een vorm van filosoferen kunnen zijn? Op papier al snel abstracte onderwerpen worden dankzij films zichtbaar én voelbaar. Film kan de toeschouwer laten filosoferen zoals dat met woorden onmogelijk is, en dat zelfs zonder expliciet terug te grijpen op filosofische teksten en stellingen. Dat is wat Toma en Winters u willen laten zien, aan de hand van vier thema’s. Bij elk onderwerp staat het plezier van het actieve, bewuste én filosofische filmkijken voorop. Voor deelname is geen enkele ervaring met filosofie vereist.

Volkskrant-journalist Kevin Toma
Kevin Toma studeerde Filmwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud Universiteit). Sinds 2007 is hij als filmjournalist verbonden aan de Volkskrant. Daarnaast is hij filmdocent, componist en uitvoerder van nieuwe muziek voor zwijgende films en dj. Eerder verzorgde hij voor Cinecitta de cursus De kracht van filmmuziek.

Filosoof Sabine Winters
Sabine Winters is een freelance wetenschapsfilosoof, docent en onderzoeker met een sterke focus op de filosofie van de ruimte. Ze geeft filosofie aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Arnhem, Nederland) en creëert interdisciplinaire onderzoeksprogramma’s op het gebied van kunst en technologie. Samen met Kevin Toma verzorgt ze al meer dan vijf jaar cursussen omtrent de relatie tussen filosofie en film.