De film
Film en Verdieping
Tijd: 120 min
Land:
Taal:
Ondertiteling: Nederlands
Cast:
Regisseur:
Release Date: 0
Omschrijving
Film en Verdieping
Film als instrument om maatschappelijke thema’s zichtbaar en bespreekbaar te maken, dat is wat Film en Verdieping bij Cinecitta biedt.
Verdeeld over zes avonden zullen er vertoningen zijn van inspirerende films die maatschappelijke thema’s aan de kaak stellen en tot nadenken zetten. Na iedere filmvertoning zal er een spreker zijn die een diepere laag van de film behandelt. Een spreker die kennis van zaken heeft en over de materie uit de film zal spreken, inspirerende verhalen zal vertellen, anekdotes zal delen, kwesties en taboes bespreekbaar zal maken en met u in gesprek gaat over het onderwerp uit de film.
Hieronder vindt u alle informatie over de films en sprekers. Kaarten zijn per avond te bestellen voor € 11,50 of u kunt voor € 58,50 een passe-partout kopen waarmee u bij iedere voorstelling aanwezig kan zijn. Losse kaarten en passe-partout zijn beiden inclusief koffie of thee.
The Biggest Little Farm 6 december 2022 19:00
The Biggest Little Farm is een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen en het bewijs dat duurzaam leven mogelijk is.
De documentaire volgt twee dromers en hun geliefde hond wanneer ze een keuze maken die hen hun kleine appartement in Los Angeles doet verlaten. Ze trekken naar het platteland om één van de meest markante boerderijen in zijn soort te bouwen in volledige co-existentie met de natuur. De film volgt ze in de eerste tien jaar waarin ze proberen de utopie te creëren die ze nastreven. Ze planten 10.000 bomen, telen honderden gewassen en houden allerlei soorten dieren. The Biggest Little Farm is een hoopvolle film over hoe de mens in harmonie met de natuur kan leven.
Na de film zullen de biologische boeren Jan van de Broek en zijn zoon Bart spreken over hun eigen boerderij, hun werkwijze, u advies geven over wat wij als consument zelf kunnen doen en met u in gesprek gaan. Jan en Bart werken vanuit de overtuiging de wereld beter achter te laten voor de volgende generatie.
Children of Men 20 december 2022 19:00
In Alfonso Cuaróns bewerking van P.D. James’ dystopische roman Children of Men, wordt de wereld geplaagd door een totale onvruchtbaarheid van het menselijk ras. Sinds 2009 zijn er geen kinderen meer geboren. Dan komt het schokkende nieuws dat de jongste persoon op aarde - die achttien jaar is - gestorven is. Er ontstaat complete chaos, en een voormalig revolutionair wordt ingeschakeld om de meest gezochte persoon op aarde te beschermen: de laatste zwangere vrouw. De heilige maagd, Herodes, de drie koningen, de stal met stro, gecamoufleerd zijn ze allemaal in dit semi-futuristisch verhaal.
Na de film zal Leo van der Tuin – van oorsprong theoloog, religiewetenschapper – vertellen over de (verborgen) religieuze boodschap uit de film en hoe religie invloed heeft op ons dagelijks leven en onze filmbelevingen.
Leo van der Tuin was docent en lector aan de religiewetenschappelijke opleidingen van Fontys en Tilburg University. Zijn belangstelling bij deze thematiek ligt niet zozeer in de vraag naar God, wie is God, maar meer in de vraag wat mensen bedoelen als zij God zeggen, op welke manier dan ook, als vloek (godverdomme) als ultieme uiting van geluk ( een goddelijke ervaring), als uiting van angst (godsgruwelijk eng), als ervaring van vrijheid (als God in Frankrijk). Waarom halen mensen een God waarin zij nauwelijks geloven aan, dicht bij de meest intieme ervaringen van hun leven? De film is een zeer nabij medium om deze wereld van God maar vooral achter God, de zinvraag, aan de orde te stellen.
The Father 19:00
De Oscar-winnende film The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is.
De briljante vertolking van Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs, The Two Popes) laat je geen moment los. Olivia Colman (The Crown, The Favourite) als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd.
Na de film zullen Dr. Adrie Gerritsen (specialist ouderengeneeskunde), Rinske Timmers (verpleegkundig specialist) en Dirk Smeets (gespecialiseerd hb0-verpleegkundige) spreken over dementie, wat er exact in de hersenen gebeurt, over nieuwe ontwikkelingen en of dementie in de film goed zichtbaar wordt gemaakt.
Into the Wild 17 januari 2023 19:00
De 22-jarige, pas afgestudeerde Christopher McCandless laat zijn familie en veelbelovende toekomst achter zich, op zoek naar avontuur. Zonder materiële bezittingen, weg van de valkuilen van de moderne wereld, probeert hij zijn weg te vinden in de wildernis van Alaska. Bijzondere ontmoetingen en de verraderlijke kracht en pracht van de natuur vormen zijn bestaan.
Into the Wild is gebaseerd op de gelijknamige beststeller van outdoorjournalist Jon Krakauer uit 1996. Dit waargebeurde verhaal werd op indrukwekkende wijze verfilmd door Sean Penn. Eddie Vedder (Pearl Jam) zorgde voor de bekroonde soundtrack.
Na de film zal fotograaf Frank Nuiver spreken. Nuiver maakte een fotoboek over mensen die bewust kozen om aan de rand van de samenleving een bestaan op te bouwen.
Frank Nuiver over zijn boek en wat hij bij Cinecitta wil bespreken: “Leven zonder geld en zonder gebruik te maken van voorzieningen. Is het überhaupt mogelijk in de Nederlandse samenleving? Met deze vraag in gedachten begon ik een aantal jaren geleden aan een fotografieproject, waarbij ik verschillende mensen heb bezocht die trachten te bestaan met het minimale aan spullen. Het idee van dit project is mede geïnspireerd door het boek Walden van Henry David Thoreau, waarbij de schrijver probeert een tijdlang eenvoudig te leven in een zelfgemaakt huisje in het bos. Ook de film Into the Wild was een inspiratiebron voor de fotoserie.
Aan de hand van een aantal ontmoetingen tijdens dit fotografieproject, wil Frank Nuiver het graag over dit onderwerp hebben. Lukt het deze mensen om zo sober mogelijk te leven? Waar lopen ze tegenaan? En wat is hun drijfveer om op deze manier te leven?”
The King's Speech 7 februari 2023 19:00
Nadat zijn broer aftreedt wordt George nogal ongewild de nieuwe Koning van Engeland en gaat door het leven als George VI. Helaas heeft hij een probleem met zijn trillende stembanden, wat niet echt Koninklijk overkomt. Hiervoor schakelt hij de hulp in van de onorthodoxe spraaktherapeut Lionel Logue wat resulteert in een reeks ongewone technieken en een bijzondere vriendschap. The King's Speech won in 2011 vier Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Acteur.
Na de film zal Anne van Eupen (logopedist-stottertherapeut en docent logopedie aan Fontys Hogeschool) spreken over wat er fysiek gebeurt bij iemand die stottert, wat ertegen te doen is, hoe er maatschappelijk naar gekeken en op gereageerd wordt en of het in de film realistisch wordt weergegeven.
Billy Elliot 21 februari 2023 19:00
De 11-jarige Billy Elliot woont in een mijnwerkersstadje in het noordoosten van Engeland. Wanneer Billy weer eens moet nablijven om zijn boksoefeningen te doen, ziet hij de balletklas van mevrouw Wilkinson trainen. Iets in de bewegingen van de meisjes spreekt hem aan en Billy besluit om mee te doen. Er gaat een nieuwe wereld voor hem open. Zijn liefde voor muziek en dans wordt aangewakkerd en het duurt niet lang of hij is de eerste en enige jongen die zich bij het balletgroepje aansluit. Juf Wilkinson (Julie Walters) ziet in hem een talent. Nu moeten alleen Billy's vader en broer nog worden overtuigd.
Na afloop van de filmvertoning gaat Jan Zobel in gesprek over de film, ballet en taboes, je hart durven volgen ondanks alle tegenslagen en oordelen.
Jan Zobel is programmamaker stad & regio bij Schouwburg Kunstmin. Hiervoor was hij werkzaam bij Incubate Festival, theater de NWE Vorst, DansBrabant, danstheatergroep T.r.a.s.h. én Koninklijk Conservatorium Opleiding Dans te Antwerpen. Hij studeerde dans o.a. aan de Rotterdamse Dansacademie en theaterwetenschappen aan de Universiteit van Leeds. Hij was jarenlang actief als danser o.a. bij Raz/Hans Tuerlings en Remote Control/Michael Laub en als docent bij verschillende dansacademies en dansgezelschappen.