De film

Filmcursus Rudi de Boer Culturele Taboes

Filmmakers hebben altijd al de behoefte gehad taboes te willen doorbreken en deze bespreekbaar te maken middels hun films. Dit kan op een impliciete manier gebeuren, bijvoorbeeld door middel van symboliek.

Tijd: 105 min
Land:
Taal: Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Cast:
Regisseur:
Release Date: 2022

Omschrijving

Filmmakers hebben altijd al de behoefte gehad taboes te willen doorbreken en deze bespreekbaar te maken middels hun films. Dit kan op een impliciete manier gebeuren, bijvoorbeeld door middel van symboliek. Maar filmmakers kunnen er ook voor kiezen om taboes juist expliciet te laten zien. Dit kan op een humoristische manier zodat het minder hard aankomt bij het publiek. Maar het blijft gevoelig en elk land heeft zo zijn eigen taboes.

Donderdag: 13 oktober 2022
Prijs: 12,50 incl. koffie en thee
Aanvang: 19.15
Einde: 21.00 uur

Culturele Taboes

Wij weten dat regen in een film een dramatisch effect geeft, maar wat zegt de wind? Is er sprake van duidelijke of verborgen symboliek? Kan propaganda kunstzinnig zijn of een blockbuster filosofisch? Een doorsnee actiefilm uit de jaren tachtig kun je ook zien als Koude Oorlog propaganda. Films kunnen cultureel en historisch gebonden zijn, bijvoorbeeld door censuur. Hoe kan je als filmmaker toch je boodschap kwijt, zonder dat je film wordt verboden? Zelfs een politiek gevoelig onderwerp als gay rights kan in een commerciƫle Hollywoodfilm naar voren komen. En hoe kun je het werk van klassieke filosofen vertalen naar een sciencefictionfilm? Per avond wordt er aan de hand van vele fragmenten gekeken hoe filmmakers hun filmische middelen inzetten om een bepaalde boodschap over te brengen.