De film

Le Fabuleux Destin d’Amelie Poulain

De naïeve, verlegen Amélie probeert in Parijs het leven van de mensen een stuk aangenamer te maken. Een grotestadssprookje dat in korte tijd een miljoenenpubliek trok.

Tijd: 123 min
Land: Frankrijk
Taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Jamel Debbouze, Dominique Pinon
Regisseur: Jean-Pierre Jeunet
Release Date: 2001

Omschrijving

De kleine Amélie Poulain groeit op met een ernstig gebrek aan liefde en aandacht. Haar vader raakt haar nooit aan en haar moeder komt onder een zelfmoordenaar die van een toren springt terecht. Daarom sluit Amélie zich op in haar eigen droomwereld, samen met haar suïcidale goudvis. Eenmaal wat ouder en op zichzelf wonend in de Parijse wijk Montmartre, vindt ze op een dag achter een muur van haar appartement een doosje met spullen van een vorige bewoner. Geraakt door de inhoud, gaat ze op zoek naar de eigenaar. Op haar zwerftochten door Parijs ontmoet ze een heleboel mensen die vastzitten in gemis en spijt. Daarop besluit Amélie het lot van de mensen om haar heen wat te verlichten, wat ze op zeer originele en onconventionele manier doet. Overal waar ze komt, weet 'Amélie' harten te doen smelten.

De film werd een internationale kaskraker en werd internationaal bekroond met vier Césars en kreeg vijf Academy Award-nominaties. De muziek werd gecomponeerd door Yann Tiersen.