De film

Quo Vadis, Aida?

Oscargenomineerde Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Spannend, aangrijpend en hartverscheurend.

Tijd: 102 min
Land: Bosnië-Herzegovina, Nederland, Polen
Taal: Servo-Kroatisch, Bosnisch, Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Jasna Đuričić, Boris Isaković, Raymond Thiry, Juda Goslinga, Sanne den Hartogh, Teun Luijkx, Johan Heldenbergh, Reinout Bussemaker, Micha Hulshof, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Joes Brauers
Regisseur: Jasmila Žbanić
Release Date: 2020

Omschrijving

Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (Grbavica, winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown) als Dutch batters. Aïda (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.
Quo Vadis, Aida? werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië. 'Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,' aldus Variety. De film heeft de Publieksprijs gewonnen op het International Film Festival Rotterdam (IFFR 2021) en heeft een Oscarnominatie ontvangen in de categorie Beste Internationale Film.