De film

MURF/MURW Cult-klassieker: Stalker

Stalker wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van regisseur Andrej Tarkovski en bovendien als een van de meest complexe, gelaagde en ongrijpbare sciencefictionfilms aller tijden. Het is een vervreemdend, mysterieus meesterwerk.

Tijd: 163 min
Land: Sovjet-Unie
Taal: Russisch
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Aleksandr Kaydanovskiy, Anatoliy Solonitsyn en Nikolay Grinko
Regisseur: Andrei Tarkovski
Release Date: 1979

Omschrijving

Stalker vertelt het verhaal van een schrijver en een wetenschapper die onder leiding van de gids Stalker een Verboden Zone betreden. Voortdurend bedreigd door zichtbare en onzichtbare gevaren proberen de drie mannen een in de zone gelegen mysterieuze kamer te bereiken. Deze kamer kan de innigste wensen en de vurigste verlangens in vervulling doen gaan.

Stalker wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van regisseur Andrej Tarkovski en bovendien als een van de meest complexe, gelaagde en ongrijpbare sciencefictionfilms aller tijden. Het is een vervreemdend, mysterieus meesterwerk dat je meeneemt op een metafysische odyssee naar het hart van de duisternis, door pre- of post-apocalyptische landschappen, op zoek naar de grenzen van je diepste verlangens.

Regisseur Andrei Tarkovski wordt beschouwd als de grootste na-oorlogse cineast van Rusland. Na zijn debuut Ivans jeugd (1962) maakte hij slechts zes speelfilms, waarin hij steeds meer toewerkte naar zijn typerende, nog altijd invloedrijke stijl. Films als De spiegel (1975) en Stalker (1979) bewegen in lange, trage takes regelmatig weg van het verhaal, en voelen daardoor eerder aan als filmische gedichten en dromen vol mist, sneeuw, water en vuur.

Stalker is bij Cinecitta te zien in digitaal gerestaureerde versie.

Recensies

LA Times
"The film has a hypnotic pull, drawing the viewer deeper and deeper into its enigmatic adventure by crafting a world all its own. ”