De film

The Real Charlie Chaplin

The Real Charlie Chaplin is het ultieme portret van de mens achter de legendarische filmmaker. Decennialang was hij de beroemdste man op aarde. Wie was de mens achter deze geniale alleskunner?

Tijd: 114 min
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Charles Chaplin (Zichzelf), Jeff Rawle (Zichzelf), Dickie Beau (Zichzelf), Anne Rosenfeld (Zichzelf), Pearl Mackie (Stem), Pearl Mackie (Zichzelf), Matthew Wolf (Zichzelf)
Regisseur: Peter Middleton, James Spinney
Release Date: 2021

Omschrijving

Decennialang was hij de beroemdste man op aarde, voor wie enorme mensenmassa’s op de been kwamen. Bij velen vooral bekend als de komiek die de iconische zwerver The Tramp op het witte doek tot leven bracht en daarmee voor altijd vereenzelvigd werd. Hij wordt geroemd als groot filmmaker van legendarische films als The Kid, Modern Times en The Great Dictator die nog altijd veel zeggingskracht hebben. Maar wie was de mens achter deze geniale alleskunner? De bekroonde documentairemakers Peter Middelton & James Sinney (Notes On Blindness, 2016) maakten een omvattende documentaire over een van de meest getalenteerde kunstenaars van de twintigste eeuw: Charlie Chaplin (1889-1977). Aan de hand van geënsceneerde beelden met nieuw ontdekte, authentieke audio-opnames van onder meer een interview van Chaplin met Life Magazine in 1966 en Chaplin’s persoonlijke archiefmateriaal, wordt Chaplin’s razendsnelle opkomst vanuit de sloppenwijken van Victoriaans Londen naar de hoogten van het supersterrendom in Hollywood geconstrueerd. Tot het moment dat hij op schandalige wijze uit de gratie viel en zijn gloriejaren in een heel ander daglicht kwamen te staan. Door zijn leven te spiegelen aan een caleidoscoop van nooit eerder gehoorde stemmen – waaronder die van zijn kinderen en Effie Wisdom, een vriendin uit zijn kindertijd - werpt de film nieuw licht op de vele kanten van een baanbrekend, controversieel en visionair artiest. Actrice Pearl Mackie brengt als verteller de persoon Chaplin tot leven, waarbij zijn donkere kanten niet onbelicht blijven. Gedurende zijn hele carrière heeft de media een grote rol gespeeld in de beeldvorming rondom Chaplin. Aanvankelijk in zijn voordeel, maar later draaide dit radicaal om en na intensieve bemoeienis van Amerikaanse overheidsinstanties die hem betichtten van communistische denkbeelden, moest hij zelfs de VS verlaten. The Real Charlie Chaplin is het ultieme portret van de mens achter de legendarische filmmaker.

Recensies

Algemeen Dagblad
"Nooit eerder is zijn leven zo nauwgezet en eerlijk op film weergegeven.”
Trouw
"Met zijn helder aaneengeregen fragmenten laat de film overtuigend zien dat Chaplin nooit is losgekomen van de armoede en kwetsbaarheid uit zijn jeugd. Wie was Charlie Chaplin? In de "tramp" lijkt toch een groot deel van het antwoord te schuilen.”
NRC
"De makers van The Real Charlie Chaplin durven het aan om de lichtende en donkere kanten van hun onderwerp naast elkaar te laten staan. Ze laten het oordeel aan de kijker, maar tonen ook de onuitwisbare indruk die voortkwam uit Chaplins combinatie van talent en temperament.”