De film

Tori et Lokita

Een felle aanklacht tegen een systeem dat kansloze asielzoekers, na eerder te zijn uitgewrongen door mensensmokkelaars, geen enkel perspectief biedt, behalve dat van een verder afglijden in de illegaliteit.

Tijd: 88 min
Land: Belgiƫ
Taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Pablo Schils, Mbundu Joely, Tijmen Govearts, Alban Ukaj
Regisseur: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
Release Date: 2021

Omschrijving

Met Tori et Lokita houden tweevoudig Gouden Palmwinnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne de kijker een spiegel voor. Hun hartverscheurende observaties over de samenleving waarin we leven, confronteren ons met dat wat we niet willen zien. Twee tieners zijn Afrika ontvlucht en in Belgiƫ terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. Zoals altijd werkten de Dardennes met onervaren acteurs.

De chemie tussen Pablo Schils en Joely Mbundu is fenomenaal en laat niemand onberoerd. Voor Tori et Lokita werden de Dardennes op het Filmfestival van Cannes bekroond met de speciale prijs ter gelegenheid van de 75e editie van het festival.