Info

Over Green Cinemas

Green Cinemas is een keurmerk dat bioscopen en filmtheaters kunnen krijgen voor hun beleid omtrent duurzaamheid. Cinecitta is een zogeheten Green Cinema. Bij ons staat duurzaamheid hoog in het vaandel, zowel bij de Ristobar als bij onze filmvertoningen. Lees hieronder meer over waarom Cinecitta een Green Cinema is.

Groene stroom & zonnepanelen

De zonnepanelen te zien op de foto leveren 1/4e van het totale energieverbruik van Cinecitta. Sinds de verbouwing in 2020 zijn ook zonnepanelen geplaatst op het dak van het atrium en het dak van Ruimte X. De rest van onze stroom is groene stroom. Onze zonnepanelen leveren 25% van het totale energieverbruik van Cinecitta. Met deze energie voorzien wij de stroom voor de projectoren en koken op inductie (wij gebruiken dus geen gas) / alle ledverlichting in het gehele pand.

Uniek in de wereld: gebruik van de projectoren

Elk filmtheater heeft gigantische projectoren om bezoekers van de beste beeldkwaliteit te voorzien. Wat u misschien nog niet wist, is dat de warmte die van deze projectoren komt immens is. Toen in 2014 de projectoren werden aangesloten, schrok Cinecitta’s eigenaar Paul zich kapot. De warmte die van de projectoren kwam verdampte in de projectieruimtes. Vol ongeloof vroeg hij aan de monteur waarom deze warmte werd verspild. Schijnbaar is dat normaal in filmtheaters. 

Dat kan beter, vond Paul. Inventief bedacht hij om de warmte van de projectoren aan te sluiten op het warmtenet. Hierdoor is er in de projectieruimtes minder airconditioning nodig.

Door deze unieke uitvinding wil Green Cinema’s Cinecitta opnemen in een rapportage over duurzame bioscopen. Zij vertelden ons dat deze vernuftige oplossing uniek in de wereld is.

Interieur, bedrijfskleding, drukwerk & schoonmaak

Verder kan gesteld worden dat duurzaamheid in Cinecitta’s DNA zit. Tot in de puntjes wordt nagedacht over duurzaamheid. Zo maken de schoonmakers schoon met duurzaam schoonmaakmiddel en poetsdoekjes gemaakt van bamboe, is het overgrote deel van de inrichting tweedehands, wordt al het drukwerk voor 013 CIFF op duurzaam papier gedrukt en zijn de schotjes van onze gastvrouwen en -heren gemaakt van brandnetel.