Info

Over Green Cinemas

Cinecitta is aangesloten bij de Europese alliantie van Green Cinemas. Green Cinema is een keurmerk dat bioscopen en filmtheaters kunnen krijgen voor hun beleid omtrent duurzaamheid. Bij ons staat duurzaamheid hoog in het vaandel, zowel in de Ristobar als in ons filmtheater. Lees hieronder meer over waarom Cinecitta een Green Cinema is.

Groene stroom & zonnepanelen

De zonnepanelen (te zien op de foto) leveren 1/4e van het totale energieverbruik van Cinecitta. Sinds de verbouwing in 2020 zijn ook zonnepanelen geplaatst op het dak van het atrium en het dak van Ruimte X. De rest van onze stroom is groene stroom. Onze zonnepanelen leveren 25% van het totale energieverbruik van Cinecitta. Met deze energie voorzien wij de stroom voor de projectoren en koken op inductie (wij gebruiken dus geen gas!) & alle ledverlichting in het gehele pand.

Uniek in de wereld: hergebruik van de warmte uit de projectoren

Elk filmtheater heeft gigantische projectoren om bezoekers van de beste beeldkwaliteit te voorzien. Wat u misschien nog niet wist, is dat de warmte die van deze projectoren komt immens is. Toen in 2014 de projectoren werden aangesloten, schrok Cinecitta’s eigenaar Paul zich kapot. De warmte die van de projectoren kwam verdampte in de projectieruimtes. Vol ongeloof vroeg hij aan de monteur waarom deze warmte werd verspild. Schijnbaar is dat normaal in filmtheaters. 

Dat kan beter, vond Paul. Inventief bedacht hij om de warmte van de projectoren aan te sluiten op het warmtenet. Hierdoor is er in de projectieruimtes minder airconditioning nodig.

Door deze unieke uitvinding wil Green Cinema’s Cinecitta opnemen in een rapportage over duurzame bioscopen. Zij vertelden ons dat deze vernuftige oplossing uniek in de wereld is. In onze nieuwe zaal 5 en zaal 6 gebruiken wij de nieuwste Laserprojectoren. Die verbruiken nog maar 1/10e van de energie van oude projectoren. Op den duur zullen wij alle projectoren vervangen door laserprojectoren.

Interieur, bedrijfskleding, drukwerk & schoonmaak

Verder kan gesteld worden dat duurzaamheid in Cinecitta’s DNA zit. Tot in de puntjes wordt nagedacht over duurzaamheid. Zo maken de schoonmakers schoon met duurzaam schoonmaakmiddel en poetsdoekjes gemaakt van bamboe, is het overgrote deel van de inrichting tweedehands, wordt al het drukwerk voor 013 CIFF op duurzaam papier (gemaakt van landbouwafval) gedrukt en zijn de schortjes van onze gastvrouwen en -heren gemaakt van brandnetel.

Ristobar Cinecitta werkt samen met biologische tuinderij Sprankenhof en biologische boerderij ‘t Schop waarvan we het rundvlees betrekken. Wij streven ernaar een koe van kop tot staart te verwerken. De ene keer vindt u sukade (van de rug) op de menukaart, de andere keer entrecote (van de lende). “Boeren met de natuur, daar komen de mooiste dingen uit” zegt ‘t Schop en daar sluiten wij ons graag bij aan. Ook bieden wij met onze Krekelburger en Weedburger alternatieven die veel duurzamer geproduceerd worden.

Lees hier een artikel in MestMag over duurzame film in Brabant. Ook de internationale media heeft ons inmiddels opgepikt. Lees hier het artikel uit het Italiaanse filmtijdschrift Cinema & Video.