De film

Film & Verdieping: Billy Elliot

Wanneer Billy moet nablijven ziet hij de balletklas trainen. Billy besluit om mee te doen. Zijn liefde voor muziek en dans wordt direct aangewakkerd en het duurt niet lang of hij is de eerste en enige jongen die zich bij het balletgroepje aansluit.

Tijd: 110 min
Land: Groot-Brittanniƫ
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Jamie Bell, Julie Walters en Gary Lewis
Regisseur: Stephen Daldry
Release Date: 2000

Omschrijving

De 11-jarige Billy Elliot woont in een mijnwerkersstadje in het noordoosten van Engeland. Zijn moeder is onlangs overleden en hij moet vaak op zijn demente oma passen. Zijn vader en oudere broer Tony, beide mijnwerkers, zitten thuis. Ze zijn in staking. Billy krijgt iedere week wat geld voor zijn bokslessen. Hij vindt het boksen helemaal niet leuk want hij bakt er niets van. Wanneer Billy weer eens moet nablijven om zijn boksoefeningen te doen, ziet hij de balletklas van mevrouw Wilkinson trainen. Iets in de bewegingen van de meisjes spreekt hem aan en Billy besluit om mee te doen. Er gaat een nieuwe wereld voor hem open. Zijn liefde voor muziek en dans wordt aangewakkerd en het duurt niet lang of hij is de eerste en enige jongen die zich bij het balletgroepje aansluit. Juf Wilkinson (Julie Walters) ziet in hem een talent. Nu moeten alleen Billy's vader en broer nog worden overtuigd.

Voor de hoofdpersoon koos regisseur Stephen Daldry nieuwkomer Jamie Bell die opgroeit tegen de achtergrond van de dramatische mijnstaking uit 1984.