Groenkijkers

Nagesprek met Sanne Rovers en Tilburgse vlindertellers 
TRAILER

Groenkijkers – Filmvertoning met nagesprek  – Dinsdag 28 mei, 19:15 uur

‘Liefde voor de natuur begint met goed kijken’ zegt de vader van regisseur Sanne Rovers. ‘Want wat je liefhebt, koester je’. In Groenkijkers volgt Sanne natuurbeschermers zoals haar vader, die tegen de achtergrond van klimaatverandering, stikstofcrisis en achteruitgang van de biodiversiteit, elk op hun eigen wijze hun stukje natuur proberen te beschermen.

Regisseur Sanne Rovers en hoofdpersonen Henk Spijkers en Guido Stooker zijn aanwezig voor een nagesprek.

De film

Groenkijkers is een documentatie waarin de regisseur Sanne Rovers haar gevoel van machteloosheid over de teloorgang van de natuur omzet in een visuele ode aan natuurbeschermers. Naast haar vader ontmoeten we onder andere het markante trio Henk, Guido en Paul die al meer dan 20 jaar insecten tellen; de flamboyante Herman, een landgoedeigenaar op zoek naar een toekomstbestendige balans in het bos; Celine, boerendochter en vogelbeschermer in hart en nieren en Nicky, een sympathieke stadse activist met een vlindertuin.

We delen hun kleine ontdekkingen en successen. Maar ervaren ook hun gevoel van wanhoop of het allemaal nog wel zin heeft. Groenkijkers is een poëtische en urgente mozaïekfilm over liefde voor de natuur, verdriet om wat verdwijnt en hoop om wat er kan veranderen.

Over de sprekers 

Henk Spijkers en Guido Stooker Tilburgse nachtvlindertellers
Henk Spijkers en Guido Stooker tellen al meer dan 25 jaar lang nachtvlinders. Mede door zijn inzet, weten we nu hoe schrikbarend slecht het gaat met de insectenstand. Zij komen wel honderd nachten per jaar naar de hut van Homberg in de Kaaistoep bij Tilburg om naar het doek te staren en ook overdag is hij daar vaak te vinden.

De onderzoeken van Henk, Paul van Wielink en Guido Stooker leveren al jaren gestage onderzoeksresultaten aan o.a. Natuurmuseum Tilburg, Naturalis en de Radboud Universiteit.

Regisseur Sanne Rovers
Sanne Rovers is een Nederlandse documentaire- en multimedia regisseur met een focus op kunst, jeugd en natuur. Ze zoekt naar gevoelige verhalen van gedreven mensen, die ze met lichtvoetigheid in beeld brengt. Haar documentaires kenmerken zich door een filmische en tegelijk speelse aanpak. In 2022 won haar opera-documentaire Crazy Days de Best of Fest op het Classical Arts Film Festival. Haar jeugddocumentaires Uitgekraakt (2011) en De Wereld van Kim en Bob (2016) werden beiden genomineerd voor een Prix Jeunesse.

Buy tickets here: Buy tickets