Cursus van 6 lessen (online)
Het is nog steeds mogelijk om deze filmcursus thuis te bekijken! U ontvangt van ons een link naar alle video’s waarop alle cursuslessen te zien zijn. Na afloop van de les is filmwetenschapper Rudi de Boer beschikbaar per e-mail voor al uw vragen.
Cursuskosten: € 75,- p.p. voor zes lessen.
Registreer door hieronder uw ticket online te bestellen (de datum is fictief, u kunt de cursus voor alle dagen bestellen en direct in huis halen) en vervolgens een mail te sturen naar Francisca@cinecitta.nl.
Voor vragen kunt u altijd mailen naar Francisca@cinecitta.nl.
© Bridgeman
Als je in de bioscoop zit en de lichten gaan uit realiseer je je waarschijnlijk niet dat deze kunstvorm al 125 jaar oud is. Toch stelden de broeders Lumière, de vaders van de film, in 1895: “De film is een uitvinding zonder toekomst”. Er is sinds die tijd ontzettend veel veranderd, en toch ook niet. Laat je onderdompelen in de wondere rijke historie van de film. Hoe zien we maatschappelijke gebeurtenissen terug in de film en wat maakt een film een klassieker of juist ‘cult’? Ook in 2021 geeft filmwetenschapper Rudi de Boer weer een unieke filmcursus bij Cinecitta. Zes weken lang kom je meer te weten over film aan de hand van verschillende thema’s en fragmenten.
Cursusavond 1
Hoe is de film eigenlijk ontstaan? Per ongeluk! Filmmakers als Georges Méliès en D.W. Griffith begonnen vervolgens te experimenteren met montage en special effects en langzaam ontstond er een filmtaal die wij allemaal begrijpen. Slapstickacteurs Chaplin en Keaton werden wereldsterren.
Cursusavond 2
De jaren ’30. De crisis had toegeslagen en daardoor hadden mensen behoefte aan een goedkope ontsnapping uit hun dagelijks leven. Hollywood speelde hier goed op in: Tapdansmusicals brachten vrolijkheid en maffiafilms zorgden voor de nodige spanning.
Cursusavond 3
De Tweede Wereldoorlog was een grote inspiratiebron voor Hollywood. De film noir introduceerde in de jaren ’40 de ‘hard-boiled’ detective en de ‘femme fatale’. ‘Method acting’ maakte haar intrede in de filmwereld.
Cursusavond 4
De jaren ’60 staan bekend om de opkomst van de jongerencultuur, de seksuele revolutie en flower power (‘make love not war’). In de jaren vijftig en zestig zien we bovendien een kruisbestuiving tussen Europa en Hollywood.
Cursusavond 5
Jonge regisseurs als Spielberg, Scorsese en Coppola kregen vanaf de jaren ’70 meer vrijheid om wat gewaagder te filmen. De komst van de computer veranderde de filmindustrie. Het geloof in religie en overheid kreeg een deuk.
Cursusavond 6
De jaren ’90 en ’00 worden getekend door het Postmodernisme: Men begint zich steeds meer te verzetten tegen de hokjesgeest van genres. Anything goes. De genrefilms zelf beginnen zich ook te vernieuwen, zo ontstaan er nieuwe genres.
Over Rudi de Boer
“ Ik heb altijd al een grote interesse gehad voor alles wat met film te maken heeft. Al twintig jaar ga ik iedere dinsdag naar de Sneak Preview om me te laten verrassen. Het zijn vaak juist de minder leuke films die de leukste discussies teweeg brengen tijdens de borrel na de film. Mijn kracht zit hem in mijn enthousiasme voor film.”
Toen Rudi de Boer begon aan zijn studie Theater-, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht is hij zich gaan verdiepen in de geschiedenis van de film en is hij meer te weten gekomen over andere filmculturen. In deze periode is ook de bewondering ontstaan voor zijn grote held Alfred Hitchcock. Sinds zijn afstuderen is hij werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land en daarbij verzorgt hij al jaren nagesprekken met filmmakers en acteurs tijdens het Nederlands Filmfestival.