Film & Verdieping – Outsiders
Maatschappelijke pijnpunten zichtbaar en bespreekbaar maken, dat is wat Film & Verdieping bij Cinecitta doet. Zes films met nagesprek dit najaar. Ditmaal is het thema Outsiders.
Een voormalige beul die vertelt over de honderden mensen die hij doodde. Een oudere Duitse vrouw die de liefde zoekt bij jonge Kenianen. Een depressieve veertiger die euthanasie eist. Een bergbeklimmer die bewust speelt met zijn leven. Een autistische jongen die zich terugtrekt uit de wereld. Een homoseksuele moslim, getrouwd met een vrouw…
Het zijn keurige burgers, ze overtreden de wet niet. Ze zouden onze buren kunnen zijn. Toch zijn het outsiders. Mensen, bij wie we ons misschien ongemakkelijk kunnen voelen. Die buiten de maatschappelijke orde staan. En die daarmee de vraag oproepen: hoe ziet deze orde er eigenlijk uit? Is zij het waard verdedigd te worden? Waar ligt het ‘probleem’? Bij hen of bij ons? Samen met betrokkenen en deskundigen denken we over deze vragen na.
Spreker tijdens Cinecitta Live
Iedere editie zal schrijver, journalist, filosoof Ralf Bodelier in gesprek gaan over de thema’s uit de film. Na aanvang van iedere filmvertoning zal dat gebeuren met (ervarings)deskundigen uit het werkveld.
Dr. Ralf Bodelier is filosoof, schrijft essays voor kranten en is auteur van een tiental boeken, waaronder Lang Leve de Mens uit 2022. Hij maakte mini-documentaires in de sloppenwijken van Malawi en organiseert inspiratiesessies en inspiratiereizen. In coronatijd wandelde hij van Jeruzalem terug naar huis.
Bodelier houdt van impactvolle, emotioneel betrokken films. Hij hoopt dat Film & Verdieping bezoekers aanzet tot actie en empathie. De vragen die de films oproepen, stelt hij ook tijdens het nagesprek. Wat hebben we gezien? Wat moeten we doen? Waarop mogen we hopen?
Kaarten zijn per voorstelling te bestellen. Dat kunt u hieronder doen. De Film & Verdieping voorstellingen zijn inclusief koffie en thee.
The Act of Killing – documentaire – dinsdag 10 december om 19:00 uur – film met als thema mensenrechten
In deze veel geprezen documentaire onthult Joshua Oppenheimer de extremen van de menselijke geest, door enkele voormalige Indonesische beulen hun gruweldaden van vijftig jaar eerder na te laten spelen. Het resultaat is een koortsachtige cineastische droom; een verontrustende reis die ons diep meevoert in de verbeelding van massamoordenaars en het systeem dat hun wandaden mogelijk maakte. De film werd zeer goed ontvangen, won vele prijzen en kreeg de volle vijf sterren van recensenten van de Volkskrant, NRC, Trouw en The Guardian. Bij de 86ste Oscaruitreiking ontving The Act of Killing een nominatie voor beste documentaire.
Het nagesprek
10 december is de Dag van de Mensenrechten. Daarom spreken we de film na met Anton van Kalmthout. Hij was hoogleraar straf- en vreemdelingenrecht in Tilburg en geldt als autoriteit op het gebied van mensenrechten. Met hem onderzoeken we de huidig stand van mensenrechten wereldwijd en vragen ons af of het nog steeds mogelijk is om zo straffeloos te moorden als in The Act of Killing?
Witte Flits – Fictie – dinsdag 8 oktober – film met als thema euthanasie – GEWEEST
Wat doe je als je zoon niet meer wil leven? In Witte Flits kampt de 42-jarige Rick al ruim 20 jaar met psychische problemen. Na een intensief traject krijgt hij toestemming voor euthanasie wegens ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Zijn ouders staan voor de opgave hem voorgoed los te laten.
Het nagesprek
Na afloop van de film spreken we met de 36-jarige Simone Middel. Op haar vijftiende kreeg ze de diagnose ‘chronisch zwaar depressief’. Op dit moment zit zij in een actief euthanasietraject. Simone vindt het belangrijk om over haar traject te vertellen: “De enige manier om het taboe op suïcidaliteit te doorbreken is door erover te praten.”
The Alpinist – documentaire – dinsdag 15 oktober om 19:00 uur – film met als thema thrill seeking – GEWEEST
Alleen en op afgelegen bergtoppen voert de vrijgevochten 23-jarige Canadees Marc-André Leclerc gewaagde beklimmingen uit. Hij gaat op avontuur zonder touw en veiligheidskabels. Iedere fout die hij maakt, kan fatale gevolgen hebben. De onvoorstelbare prestaties van de klimmer, de duizelingwekkende beelden van het ruige berglandschap en de intieme interviews met Marc-André, zijn moeder, vriendin en vrienden maken The Alpinist tot een documentaire die je op het puntje van de stoel laat zitten.
Het nagesprek
De Duitse dichter Friedrich Nietzsche schreef: “Geloof me, om de meeste vrucht en het grootste plezier van je leven te hebben moet je gevaarlijk leven.” Het is een filosofie waar veel waaghalzen zich in kunnen vinden. We spreken erover met filosoof en Nietzsche-kenner Max van der Heijden.
The Blue Caftan – fictie – dinsdag 29 oktober om 19:00 uur – film met als thema religie en geaardheid – GEWEEST
In The Blue Caftan toont regisseur Maryam Touzani dat liefde verschillende vormen kan aannemen. Halim heeft samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Hun hele huwelijk leven ze al met een geheim: Halims homoseksualiteit die hij leerde onderdrukken. Maar wanneer Mina ziek wordt en een nieuwe leerling in de zaak komt, breekt het fragiele evenwicht. Verenigd in hun liefde, helpen Mina en Halim elkaar om hun angsten onder ogen te zien.
Het nagesprek
Ook voormalige GroenLinks-kamerlid en moslim Tofik Dibi worstelde jarenlang met zijn homoseksualiteit. “Ik wist niet hoe het moest: moslim en homo zijn”, aldus Dibi tijdens een interview in de Volkskrant. Tijdens het nagesprek vertelt Dibi over zijn coming out, de nasleep van het Volkskrantinterview en het boek Djinn dat hij over zijn worsteling publiceerde.
De Regels van Matthijs – documentaire – dinsdag 12 november om 19:00 uur – film met als thema autisme – GEWEEST
De 45-jarige Matthijs is autistisch en in gevecht met de wereld om hem heen. De mensen zijn voor hem onvoorstelbaar en onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken. Hij neemt daarom ieder gesprek op en archiveert het. Als de woningbouwvereniging het appartement van Matthijs dreigt te ontruimen, valt de bodem onder zijn bestaan weg. Regisseur en jeugdvriend Marc Schmidt volgt Matthijs dicht op de huid, veelal bij hem in huis.
Het nagesprek
Catharine Stikvoort – arbeidscoach met als expertise autisme- en Wilbert Schadee -ervaringsdeskundige autisme – vertellen hoe het is om autisme te hebben. Moet je je als persoon met autisme aanpassen in de huidige samenleving of moet je juist de autonome andersdenkende blijven? Waarom is het toch zo lastig om te vertellen over je autisme? En hebben mensen met autisme een stoornis of hebben zij een anders werkend brein met veel kwaliteiten?
Paradies Liebe – fictie – dinsdag 26 november om 19:00 uur – film met als thema seksuele moraal – GEWEEST
Een spraakmakende film van regisseur Ulrich Seidl waarin hij in de toeristische seksindustrie duikt aan de kust van Kenia. Teresa, die de vijftig is gepasseerd, brengt haar vakantie door in de ‘comfort safari’ van Hotel Flamingo aan de Keniaanse kust. Ze heeft behoefte aan liefde en genegenheid. Teresa ontdekt dat liefde hier een keiharde business is volgens de wetten van vraag en aanbod.
Het nagesprek
We spreken na met Maaike de Haardt, emeritus hoogleraar Religie en Gender in Nijmegen en Tilburg. Hoe kijken we naar vrouwen als Teresa? Waarom zijn hun seksuele relaties met jonge Afrikanen een taboe? Zou een vergelijkbare film over mannelijke vijftigers die seks zoeken met jonge vrouwen, al net zo controversieel zijn? Wat vertelt Paradies Liebe over onze seksuele moraal?