Keti Koti: Anton de Kom, wij slaven van Suriname (1999)

Keti Koti
TRAILER

Keti Koti 1 juli | vertoning 2 juli 19.00 uur

Op 1 juli wordt tijdens Keti Koti de slavernij herdacht en de vrijheid gevierd. Keti Koti, een Surinaamse uitdrukking die ‘verbroken kettingen’ betekent, is een viering van vrijheid, gelijkheid en solidariteit. In het kader hiervan vertonen wij de documentaire over Anton de Kom (1898-1945), voorvechter van vakbonds- en mensenrechten. De titel ‘Wij slaven van Suriname’ verwijst naar het boek dat de Surinaamse vrijheidsstrijder en verzetsheld in 1934 schreef.

Anton de Kom is een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld. In 1934 publiceert hij zijn boek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Nog steeds wordt zijn boek veel gelezen, omdat het de koloniale machtsstructuren inzichtelijk maakt voor een groot publiek.

De Kom’s grootvader was slaaf; als kind hoorde hij de verhalen over wat de witte Hollanders de zwarte Surinamers ten tijde van de slavernij hadden aangedaan. Zijn hele leven verzette hij zich tegen de stempel der minderwaardigheid. Hij was actief in de antikoloniale beweging, trouwde met een witte Nederlandse vrouw en ging na zijn gedwongen emigratie naar Nederland in het verzet in 1940-1945.

Aan de hand van het levensverhaal van Anton de Kom, met behulp van onder meer gesprekken met zijn kinderen, wordt een onbekend deel van de geschiedenis van Suriname verteld.

Koop uw tickets hier: Koop tickets