Diversiteit & Film: Voorpremière Joyland | Woensdag 5 april | 19:00 uur

Film is voor iedereen! Daarom zal Cinecitta iedere maand een filmvertoning hebben waarbij diversiteit en inclusie centraal staan. Tijdens onze filmreeks Diversiteit & Film zullen er films worden vertoond die tot nadenken zetten, taboedoorbrekend zijn, bewustwording creëren en frictiepunten in de samenleving belichten. Op 5 april zal er een voorpremière zijn van Joyland, de eerste Pakistaanse publieksfilm met een uitgesproken LGBTQ-thema.

Joyland is het oudste pretpark van Lahore, de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Punjab. Het is een plek waar Haider en zijn zwangere echtgenote Mumtaz graag even al hun zorgen vergeten. Mumtaz leeft dagelijks met de druk die de patriarchale samenleving van Pakistan haar oplegt – ze moet een zoon ter wereld brengen – en Haider loopt rond met een groot geheim. Haider werkt namelijk stiekem als achtergronddanser bij Biba, een transvrouw die optreedt in een exotische dansclub. Als hij ook nog eens verliefd wordt op haar, barst er een cultuurclash los die zijn conservatieve omgeving op losse schroeven zet.

Joyland was vorig jaar winnaar van de Queer Palm van het festival van Cannes. De eerste Pakistaanse inzending voor de Oscars haalde de shortlist, maar viel bij de laatste selectie af. Hoe urgent de film van regisseur en scenarist Saim Sadiq is, mag blijken uit een landelijk vertoningsverbod door de Pakistaanse autoriteiten, dat na (inter)nationale protesten werd teruggedraaid.

Koop uw tickets hier: Koop tickets