De film

Vier maal Tilburg in beeld

Vier documentaires gemaakt in opdracht van Stichting Petrus Donders Tilburg.

Tijd: 90 min
Land: Nederland
Taal:
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Interviewer: Paul Spapens, Regie, beeld en geluid: Caroline Evers Editor: Stijn van der Loo
Regisseur: Caroline Evers
Releasedatum: 16/02/2024

Omschrijving

Na een uitverkochte eerste editie is er speciaal op zondag 16 februari, 14.00 uur een extra voorstelling van Tilburg in Beeld met vier documentaires gemaakt in opdracht van Stichting Petrus Donders Tilburg. Thema’s zoals de bevrijding van Tilburg, het leven tijdens corona, slavernij en Tilburg als wereldstad komen aan bod.

De bevrijding van Tilburg
Ooggetuigen vertellen over de bevrijding van Tilburg. Tijdens de bevrijding op 27 oktober 1944 waren zij jonge mensen, kinderen en pubers nog. Inmiddels zijn ze tussen de 85 en 100 jaar en vertellen nog steeds met emotie over de heftige tijd van de oorlog en het gelukzalige gevoel en de opluchting van de bevrijding.
-
Het is liefde waar het om draait
In 2020 en 2021 werd het leven van veel Tilburgers opgeschud door Corona en voelde iedereen zich opgesloten en beperkt in de bewegingsvrijheid. Maar de Tilburgers waren solidair met elkaar en staken veel mensen een helpende hand toe. Tilburg kan heel trots zijn op de tientallen liefdevolle initiatieven die werden ontwikkeld om het leven in coronatijd een beetje draaglijk te maken.

Slavernij
Toen in 1863 in Suriname de tot slaaf gemaakten hun vrijheid terugkregen, ontvingen zij een achternaam. Zestien mensen kregen de achternaam Tilburg. We interviewden nazaten van de familie Tilburg. Ook vroegen we aan vele andere Tilburgse nazaten van tot slaaf gemaakten wat ze vinden van het slavernijmonument dat achter het station Tilburg is geplaatst.

Tilburg Wereldstad
In Tilburg leven 148 verschillende nationaliteiten. Waarom kwamen die mensen van alle windstreken van de wereld naar Tilburg toe en hoe kijken ze naar de Tilburgse samenleving? Hebben de migranten het goed hier en wat valt hen op?