De film

vierde

Een documentaire over loslaten en (opnieuw) beginnen. Erfgoed biedt ruimte aan mantelzorg.

Tijd: 120 min
Land: Nederland
Taal: Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Doy, Toon en Janne
Regisseur: Inge Guffens & Eva Zwart
Releasedatum: 29/03/2022

Omschrijving

Op dinsdag 29 maart vertonen wij deze bijzondere documentaire met aansluitend een Q&A met de filmmaker.

Doy (80), woont in een monumentale boerderij aan de rand van het Brabantse dorp Oirschot. Het is de boerderij waar hij werd geboren en waar hij wil blijven tot aan zijn dood. Maar wat doe je als niet alleen jij maar ook het huis waar je woont ouderdomsverschijnselen begint te vertonen? Hoe richt je je leven in zodat je lang gezond thuis kunt blijven wonen en wat is daarvoor nodig?

Zorg voor Doy is een film over zorg voor elkaar in een alsmaar veranderend Nederland. Een land dat op zoek is naar nieuwe woonvormen. Een terugtrekkende overheid vraagt om meer burgerkracht en participatie, ook met betrekking tot mantelzorg. De meeste mensen kiezen er niet voor deze taak op zich te nemen. Het overkomt ze.

Zo niet bij Doy’s achterneef Toon (33) en zijn partner Janne (29). Zij maken een bewuste keuze. Toon en Janne willen graag op de boerderij komen wonen. Ze hopen zo de oude boerderij te kunnen behouden. Daarnaast willen ze de oude schuur (’t schob) naast het huis verbouwen tot een (mantel)zorgwoning voor Doy en voor hem gaan zorgen wanneer hij dat niet langer meer kan.

De documentaire Zorg voor Doy maakt inzichtelijk hoe het Doy vergaat in deze periode van verandering. Hoe moeilijk is het proces van opruimen, loslaten en plaats maken in zijn boerderij voor de jongere generatie?
Hoe vindt Doy – samen met Toon en Janne – balans in het behouden van zijn dagelijkse ritme, routine en rituelen? En hoe vinden Toon en Janne hun plek hierin?

Zorg voor Doy is meer dan alleen een mooi gefilmd verhaal. Doy’s verhaal snijdt belangrijke maatschappelijke thema’s aan als (mantel)zorg, nieuwe woonvormen, het behoud van erfgoed en de leefbaarheid van het platteland. Als makers willen we graag ons verhaal – de documentaire – inzetten om de discussies over deze thema’s een extra impuls te geven.