STANLEY KUBRICK’S HORROR-MEESTERWERK

In Nederland is sinds de première op 30 oktober 1980 altijd de kortere versie van “The Shining” van 119 minuten in de bioscoop vertoond. In verband met het veertigjarige jubileum van de film zal nu voor de eerste keer de ‘extended edition’ van 144 minuten bij ons worden uitgebracht op het grote doek. Het betreft tevens een gerestaureerde versie van deze klassieker.

Synopsis

Jack Torrance (Jack Nicholson) neemt een baan aan als winterconciërge in het afgelegen Overlook Hotel in Colorado, in de hoop daar van zijn writer’s block af te komen. Hij neemt er zijn intrek samen met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zijn zoon Danny (Danny Lloyd), die geplaagd wordt door paranormale visioenen. Maar het schrijven wil niet vorderen en Danny’s visioenen worden verontrustender. Intussen ontdekt Jack de duistere geheimen van het hotel en verandert hij langzaam in een moordzuchtige maniak die zijn gezin doodsangsten laat uitstaan.“The Shining”, tegenwoordig algemeen beschouwd als een van de beste horrorfilms ooit gemaakt, werd geregisseerd en geproduceerd door Kubrick, die ook het scenario schreef samen met Diane Johnson. De film is gebaseerd op het boek “The Shining” van Stephen King. De hoofdrollen worden vertolkt door Jack Nicholson in een iconische rol als Jack Torrance, Shelley Duvall als Wendy Torrance, Scatman Crothers als Dick Halloran en Danny Lloyd als Danny Torrance.

4K-remastering

Voor de 4K-remastering is bij Warner Bros. Motion Picture Imaging een nieuwe 4K-scan van het oorspronkelijke 35mm-cameranegatief gebruikt. Tijdens dit proces hebben filmmaker Steven Spielberg en de voormalige assistent van Stanley Kubrick, Leon Vitali, nauw samengewerkt met het team van Warner Bros. De gerestaureerde 4K-versie ging vorig jaar op het Filmfestival van Cannes in première.

extended edition

De versie die in Noord-Amerika in mei 1980 in première ging had een lengte van 146 minuten. Nog voor het einde van het openingsweekend verzocht regisseur Stanley Kubrick alle tien premieretheaters twee minuten beeld (tegen het einde) uit de film te knippen en terug te sturen naar de studio, waar dit materiaal voor altijd is vernietigd. Na slechte recensies (!) werd horrorklassieker ‘The Shining’ nog eens met 25 minuten ingekort voor zijn Europese uitbreng. Nu kun je voor de eerste keer de volledige versie van deze baanbrekende angstaanjagende klassieker op het grote doek zien.

Net op tijd voor Halloween – en in een verbazingwekkende 4K-restauratie – ter ere van het 40-jarig jubileum van de film!

Koop uw tickets hier: Koop tickets