Cinecitta Live | 24 mei | 20:00

Een talkshow die verder gaat dan Tilburg!
Cinecitta Live is een talkshow die over de Tilburgse stadsgrenzen reikt. Met landelijke actuele onderwerpen wordt er steeds iets nieuws besproken op het gebied van kunst, wetenschap, film en muziek.

Kaartverkoop en bezoekersinformatie
Er zijn slechts 60 plaatsen beschikbaar, wees er dus op tijd bij!

 

Een kaartje kost €5,00.
De gasten voor de aankomende editie zijn: Ivo van Wijdeven, Hendrik Driessen, Sophie Tooten en Bob Driessen

Tickets

 

Ivo van Wijdeven – historicus en analist

Vladimir Poetin houdt van geschiedenis. Zijn vurige redevoeringen zitten er vol mee. Velen verklaren hem voor gek, maar in vaardige handen is het verleden een wapen zonder weerga.

Ivo van de Wijdeven gaat een blik werpen in het brein van Poetin en haarfijn uitleggen hoe Poetin de geschiedenis gebruikt voor politiek gewin. En Poetin is helaas niet de enige die dat doet. Het gebeurt wereldwijd. Ook in het Westen en ook in Nederland. Het is daarom de hoogste tijd om de macht van het verleden onder de loep te nemen!

Historicus en analist Ivo van de Wijdeven adviseerde jarenlang de minister-president en voorziet media als RTL Nieuws, VPRO OVT, NRC, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator van heldere uitleg. Recent verscheen zijn nieuwe boek De macht van het Verleden. Eerder schreef hij De Rafelranden van EuropaDe spoken van Visegrád en De nieuwe rafelrand van Europa.

Hendrik Driessen – voormalig directeur van museum De Pont

Hendrik Driessen is, samen met Rebecca Neleman, gastcurator van de De Heilige Driehoek(h3h) biënnale die van 3 juni t/m 16 juli 2023 plaatsvindt in Oosterhout. De h3h biedt voor de derde keer plaats aan een buitengewone expositie van internationale hedendaagse kunst en draagt als thema Geloof. Op uitnodiging van de curatoren tonen 25 kunstenaars uit Nederland en daarbuiten, nieuwe en bestaande werken. Er is werk te zien van onder andere David Claerbout, Folkert de Jong, Fiona Tan, JCJ Vanderheyden en de Tilburgse Ine Vermee.

Hendrik Driessen (1952) is de voormalige directeur van museum De Pont in Tilburg. Hij werd destijds (1989) gevraagd om dit, inmiddels toonaangevend museum voor hedendaagse kunst, van de grond af aan op te bouwen. Daarvoor was hij werkzaam als conservator bij het Gemeentemuseum in Arnhem, het Stedelijk museum in Amsterdam, waar hij meewerkte aan La Grande Parade, de legendarische afscheidstentoonstelling van directeur Edy de Wilde. En vanaf 1986 was hij hoofdconservator van het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Sophie Tooten – documentairemaker & Bob Driessen – multimedia kunstenaar

Sophie Tooten en Bob Driessen zullen vertellen over hun interactieve video project 100 JAAR PIUSHAVEN. Een documentaire en interactieve video-installatie waarin de rol die de Piushaven door de jaren heen voor de stad en haar inwoners vervuld heeft, wordt verteld. Van levensader voor onder andere de textielindustrie tot levendige uitwaaiplek voor bezoekers en bewoners. Het project 100 JAAR PIUSHAVEN gaat op 5 & 6 augustus in première tijdens het grootse 100 jaar Piushaven festival.

Sophie Tooten is werkzaam als documentairemaker. Haar onderwerpen richten zich voornamelijk op maatschappelijke en culturele thema’s. Een greep uit haar werk: Droomman, een documentaire over beeldvorming omtrent de ware liefde en perfecte relaties (Omroep Brabant, 2014). Eindelijk…de Film, een documentaire over het bijna gepensioneerde maar nog steeds rondreizende straattheatergezelschap De Stijle, Want… (Omroep Brabant 2021/diverse cinema’s en festivals in NL en BE)). Naast documentaires zoekt Sophie steeds vaker naar samenwerkingen met andere disciplines. Zij vindt het een interessante uitdaging om te zoeken naar vormen om haar films bij het publiek te krijgen en het publiek een actieve(re) rol te laten spelen bij het kijken ernaar.

Bob Driessen maakt interactieve installaties waarbij hij mensen actief betrekt. Hij zet zijn werk in om maatschappelijke thema’s en onderwerpen inzichtelijk te maken. Projecten van zijn hand zijn onder andere The Poetry Wall (2021) en Berichten aan de toekomst (2020). The Poetry Wall is een installatie die gedichten van jongeren (rond mediawijsheid) op muren schrijft. Berichten aan de toekomst is een interactieve tijdscapsule met een telefoon waarbij je een bericht aan de toekomst kan inspreken en delen. Beide projecten hebben een groot bereik en maatschappelijke impact.

Eerder werkten Sophie en Bob samen aan een interactieve installatie met een serie video’s over de oude NS-werkplaats in de Tilburgse Spoorzone. Dat werd opgenomen in de vaste collectie van de Bibliotheek LocHal (2018/2019). Ook maakten zij voor Natuurmonumenten een interactieve videomuur (2019) waar kinderen spelenderwijs meer kunnen leren over de natuur.

Martijn Crins – columnist

Martijn Crins zal vertellen over zijn werk al cabaretier en columnist. Hij sluit de avond af met een column.  Crins studeerde aan de Academie voor Drama in Eindhoven. Hier wordt het podiumbeest in hem ontketend en ook weer enigszins afgericht. Hij won in 2009 de jury- en publieksprijs op het Cameretten Festival 2009. Iedereen was overtuigd van zijn comedytalent, alleen Crins zelf niet. Hij kwam, won en ging snel weer weg. Het was nog niet zijn tijd.

Hij ging als acteur verder onder andere bij Afslag Eindhoven en Bloem van de Natie. Ook speelde hij in diverse films en tv-series, zoals Flikken Maastricht, Masterclass en Gluckauf. Zo trok hij de wereld in. Na vele omzwervingen, maar ook in voetbalkantines, natuurgebieden en gemoedstoestanden, is hij er nu wel klaar voor. Momenteel tourt hij met zijn eerste cabaretprogramma Mesthoop door heel Nederland. Sinds januari 2021 schrijft Martijn een wekelijkse column voor Dagblad De Limburger.

 

 

Ara Abrahamian – zanger

De huisband van Cinecitta Live heeft voor de editie van 24 mei Ara Abrahamian uitgenodigd.

Ara Abrahamian is een singer-songwriter van Armeense afkomst. Geïnspireerd door westerse en oosterse folkinvloeden, combineert hij fingerstyle gitaarspel met meeslepende melodieën en poëtische teksten. Voordat hij op Nederlandse podia begon te spelen in 2022, trad hij voornamelijk op als straatmuzikant in het buitenland. Ara werkt momenteel aan zijn debuut EP From Embers.

Koop uw tickets hier: Koop tickets