Diversiteit & Film

Portrait de la jeune fille en feu: Film met Inleiding
TRAILER

Diversiteit & Film – 15 februari 

Film is voor iedereen! Daarom zal Cinecitta iedere maand een filmvertoning hebben waarbij diversiteit centraal staat. Tijdens onze nieuwe filmreeks Diversiteit & Film zullen er films worden vertoond die tot nadenken zetten, taboedoorbrekend zijn, bewustwording creëren en frictiepunten in de samenleving belichten.  Bij iedere editie zal er een spreker aanwezig zijn die vertelt over de kracht van de film en wat de film heeft bijgedragen aan het zichtbaar maken van diversiteit.

Portrait de la jeune fille en feu

De eerste editie zal starten met een vertoning van de film Portrait de la jeune Fille en Feu. Een tijdloos en universeel verhaal over verliefd worden, verlangen en onmogelijke liefde.

Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de 18e eeuw, krijgt kunstenares Marianne (Noémie Merlant) de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen. De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. ‘s Nachts werkt Marianne stiekem aan het schilderij. In Heloïses laatste dagen van vrijheid, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt.

Portrait de la jeune Fille en Feu ging in 2019 in première op het filmfestival van Cannes, waar de film enthousiast werd ontvangen door pers en publiek: “an exquisitely executed love story”, aldus The Hollywood Reporter. De film ging er vandoor met de prijs voor Beste Scenario en de Queer Palm.

Inleiding
Gerlinda Heywegen zal van te voren een inleiding geven. Gerlinda over Portrait de la jeune Fille en Feu: “Marianne kijkt vooral naar Heloise. Ze schildert haar. Door te kijken en bekeken worden slaat de vlam over. Pure cinema en bovendien een film enkel met vrouwen, maar dat valt eigenlijk niet eens op. Wie heeft er mannen nodig? Niet in Portrait de la jeune fille en feu, zo zal ik vertellen tijdens de inleiding.”

Gerlinda is programmamaker, schrijver, organisator en lezingengever op het gebied van film. Ze werkt onder andere voor Film by the Sea in Vlissingen en de Filmkrant.

Woensdag 15 februari19:00 – Inleiding Gerlinda Heywegen 19:20 – Filmvertoning Portrait de la jeune Fille en Feu

Koop uw tickets hier: Koop tickets