Alreadymade | dinsdag 26 maart | 19.00 uur

Met regelmaat vertoont Cinecitta op dinsdagen spraakmakende, aangrijpende documentaires. Ditmaal met de documentaire Alreadymade. Deze documentaire ontrafelt alle mythes over de pisbak. Het op zijn kant gedraaide urinoir dat al honderd jaar wordt bekeken, besnuffeld, besproken en betwist, wordt gezien als het beginpunt van de conceptuele kunst.

In 2004 werd een urinoir verkozen tot het meest invloedrijke werk ooit in de moderne kunst. De beroemde provocateur/kunstenaar Marcel Duchamp claimde Fountain te hebben gemaakt, maar ook de minder bekende, flamboyante Dada-artiest barones Elsa von Freytag-Loringhoven kan volgens sommigen aanspraak maken op de veelbesproken, tot kunst verheven porseleinen pispot.

Filmmaker Barbara Visser verdiepte zich in de absurde geschiedenis van het iconische werk, waarvan onzeker is of het origineel nog bestaat. Alreadymade is een zoektocht naar de waarheid achter Fountain, een reflectie op wat kunst kunst maakt en tegelijkertijd een poging om Elsa von Freytag-Loringhoven tot leven te brengen.

Koop uw tickets hier: Koop tickets