Docu Dinsdag: The Waste Land inclusief Q&A met regisseur | dinsdag 7 mei, 19.00 uur

Met regelmaat vertoont Cinecitta op dinsdagen spraakmakende, aangrijpende documentaires. Ditmaal met de documentaire The Waste Land. Een verhaal over het meest legendarische en baanbrekende gedicht allertijden The Waste Land van T.S. Eliot. Achteraf zal er een nagesprek zijn met de regisseur Chris Teerink.

Over de film

We leven in onzekere tijden waarvan richting noch betekenis zich makkelijk in woorden laat vatten. Documentairemaker Chris Teerink zag parallellen met het beroemde gedicht The Waste Land (1922) van T.S. Eliot. Het is meer dan honderd jaar oud, en al meer dan honderd jaar buigen lezers, letterenwetenschappers en andere exegeten zich over de betekenis ervan. Waar The Waste Land over gaat kan niemand eigenlijk zeggen.

Regisseur Teerink wilde onderzoeken of het “überhaupt mogelijk” was een film over het gedicht te maken. Hij ziet Eliots magnum opus als een “multiversum van voortdurende wisselende perspectieven, tijden en zelfs talen” – een gedicht dat je voortdurend op het verkeerde been zet, vanaf de beginregel: ‘April is the cruelest month’. Onder anderen Ilja Leonard Pfeijfeer, Richard Sennett en de econoom Guy Standing praten over onzekere tijden, de grenzen van het vooruitgangsdenken, de poëzie van Eliot en nieuwe manieren van denken voor een instabiele wereld.

Trouw – ★★★★★ – ‘Uniek, ritmisch verslag’

Over de regisseur Chris Teerink

Chris Teerink (1966) is filmer, fotograaf en editor. Hij maakte documentaires over beeldende kunst (Sol Lewitt, 2012) en de oprichter van de Film Anthology Archives in New York, Jonas Mekas (In the Shadow of the Light, 2007). Ook trok hij naar Oost-Europa voor een documentaire over het leven en de muziek van de Hongaarse minderheid in Roemenië (Songs Along a Stony Road, 2011).

Koop uw tickets hier: Koop tickets