Docu Dinsdag: The Long Season

Ode aan Leonard Retel Helmrich
TRAILER
TRAILER

Docu Dinsdag | The Long Season | dinsdag 26 september | 19.00 uur

Als ode aan de veel te jong gestorven cineast, uitvinder en innovator Leonard Retel Helmrich (1959-2023) vertoont Cinecitta eenmalig zijn laatste documentaire The Long Season. De film werd op het Amsterdam International Documentary Film Festival 2017 bekroond met de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary. In 2018 won de documentaire de 1e prijs (Beste Documentaire) op het Shanghai International Film Festival. Tevens ontving de film een Gouden Kalf-nominatie op het Nederlands Filmfestival.

Tickets

 

The Long Season

In Libanon leven momenteel zo’n 1,2 miljoen Syriërs. Veel tentenkampen, met soms niet meer dan honderd mensen, staan in de Begaa Vallei tussen Damascus en Beiroet. Vóór de oorlog werkten veel Syriërs er als seizoenarbeiders in de landbouw. Toen de oorlog uitbrak, bleven ze. Om er tenten neer te zetten betalen ze nu huur aan de grondeigenaren.  Alle kampbewoners worden voortdurend geconfronteerd met het dilemma terugkeren of blijven.

Met zijn Single Shot Cinema-stijl toont Leonard Retel Helmrich de kijker het kampleven. De camera observeert de gebeurtenissen niet op afstand, maar beweegt vloeibaar en intuïtief om de mensen heen. De film vangt de echo van wereldwijde gebeurtenissen en politieke context. We zien mensen die met de gevolgen ervan omgaan; hoe ze zich aanpassen aan hun schijnbaar hopeloze situatie en door hun veerkracht weer hoop putten en ondanks alles kunnen genieten van het leven. Met zijn unieke stijl en door anderhalf jaar tussen de families te wonen, wist Leonard Retel Helmrich een indringend beeld te schetsen van het leven in het kamp.

The Long Season richt zich op één tentenkamp in een enorm landschap van nederzettingen. Door de intimiteit van de camera leven we mee met de gebeurtenissen en emoties van de bewoners. De film wordt aangedreven door de karakters; wat ze voelen, hoe ze bewegen en hoe ze reageren. We zijn bezorgd over het lot van de schooljuf Maria, die moet kiezen tussen haar eigen pad volgen of haar vaders wens gehoorzamen en thuis in Raqqa trouwen. We houden de adem in wanneer twee vrouwen, beiden met een mes in de hand, ruziën bij het koken. We delen de vreugde van de kinderen die spelen met een flipperkast, gemaakt door de leraar Hamoud van een bord, nagels en elastiek.

Over Leonard Retel Helmrich

Leonard Retel Helmrich is bij het publiek vooral bekend van zijn meervoudig bekroonde  Indonesië-trilogie De stand van de zon (2001), Stand van de maan (2004) en Stand van de sterren (2010).  Hij won er tot twee maal toe de hoofdprijs op het IDFA mee, alsmede twee maal de documentaire prijs op het prestigieuze Sundance Film Festival.

Hij is de eerste cineast die tweemaal de hoogste onderscheiding heeft ontvangen van IDFA en de enige Nederlander die ooit de hoofdprijs heeft gewonnen op het Sundance Film Festival.  De cineast was ook toegetreden tot de Academy of Motion Picture Arts and Sciences en mocht meestemmen voor de Oscars.

Koop uw tickets hier: Koop tickets