Dune: Part One & Two

Met inleiding van Filmkrant-Journalist Hugo Emmerzael

Dune: Part One & Part Two – Inclusief inleiding Filmkrant-journalist Hugo Emmerzael

Op vrijdag 1 maart zullen er speciale vertoningen zijn van Dune: Part One en Dune: Part Two. Om het geheugen op te frissen of om de films voor het eerst te kijken, zullen beide films bij Cinecitta achter elkaar te zien zijn! Voorafgaand aan de vertoning van Dune: Part 1 zal Filmkrant-journalist Hugo Emmerzael een inleiding geven.

De film Dune is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Amerikaanse schrijver Frank Herbert uit 1965. Hij schiep een mythische wereld. Als een boek onverfilmbaar werd genoemd, dan is het Dune wel. In het verleden beten twee regisseurs (Alejandro Jodorowsky in 1974 en David Lynch in 1984) hun tanden er al op stuk, hun films werden legendarische mislukkingen. Daardoor liet de Canadese Hollywood-regisseur Denis Villeneuve zich niet ontmoedigen. Hij bracht in 2021 een zeer succesvolle Dune: Part One uit, de film won zes Academy Awards. Na lang wachten zal nu eindelijk ook het langverwachte deel twee bij ons te zien zijn!

Programma 1 maart:
19:00 – 19:15 Inleiding Filmkrant-journalist Hugo Emmerzael
19:15 – 21:50 Vertoning Dune: Part one
21:50 – 22:00 Pauze
22:00 – 00:50 Vertoning Dune: Part Two

Tickets voor de films Dune: Part one en Dune: Part Two zijn enkel los te verkrijgen. Als u een ticket koopt voor Dune: Part One op 1 maart, zal voorafgaand de inleiding van Hugo Emmerzael zijn. Voorafgaand aan Dune: Part Two is er geen inleiding.

Filmkrant-Journalist Hugo Emmerzael

Hugo Emmerzael is filmjournalist, curator en programmeur. Hij is redacteur van de Filmkrant en schrijft onder andere voor de VPRO Gids, MUBI Notebook en Senses of Cinema. 

Sinds 2020 cureert hij het Forum van de Regisseurs bij het Nederlands Film Festival. Hij heeft in jury’s gezeten op de filmfestivals van Cannes, Venetië, Karlovy Vary en Moskou.

Over de inleiding
In zijn inleiding gaat Hugo Emmerzael, aan de hand van veel beeldfragmenten, in op Villeneuve’s spectaculaire verfilming van Frank Herberts boekenreeks. Ook laat hij de minder succesvolle – en veel vreemdere – pogingen tot Dune-films zien en staat hij stil bij de filmische aantrekkingskracht tot de woestijn, als het mythische landschap van talloze westerns en spektakelfilms.

 

Dune: Part One

Dune: Part One vertelt het mythische verhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.

Tickets

Dune: Part Two

Regisseur Denis Villeneuve gaat in Dune: Part Two verder met zijn versie van Frank Herberts beroemde boek Dune. Paul Atreides vervolgt zijn mythische reis als hij zich verenigt met Chani en de inheemse bewoners van Arrakis, de Freman. Geconfronteerd met een keuze tussen de liefde van zijn leven en het lot van het bekende universum, probeert Paul een verschrikkelijke toekomst te voorkomen die alleen hij kan voorzien.

Tickets