Film & Verdieping – Strijd tegen Structuren

Maatschappelijke pijnpunten zichtbaar en bespreekbaar maken, dat is wat Film & Verdieping bij Cinecitta doet.

Verdeeld over zes avonden zullen er filmvertoningen zijn met een nagesprek. De Film & Verdieping-reeks 2023/2024 heeft als onderwerp strijd tegen structuren. Schrijver, journalist, filosoof Ralf Bodelier zal iedere film, samen met een gastspreker uit het vakgebied, nabespreken.

Zij zullen de maatschappelijke thema’s uit de films onder de loep nemen aan de hand van de vragen: Wie bepaalt structuur? Welke structuren vind ik als individu prettig en welke niet? Wat kan een individu doen als structuur iemand onrecht aandoet?

U kunt voor € 58,50 een passe-partout kopen waarmee u bij iedere voorstelling aanwezig kan zijn. Als u hieronder op de rode ticket-link bij de film The Old Oak klikt, kunt u via die weg een Passe-partout kopen voor de hele reeks. Kunt u niet alle dagen? Kaarten zijn hieronder ook per avond te bestellen voor € 11,25. De Film & Verdieping voorstellingen zijn inclusief koffie en thee.

 

Benieuwd welke films er worden vertoond en welke sprekers er aanwezig zullen zijn? Het hele programma staat hieronder.

Spreker Ralf Bodelier

Dr. Ralf Bodelier is filosoof, schrijft essays voor onder andere de Volkskrant en de Groene Amsterdammer en is auteur van een tiental boeken, waaronder Lang Leve de Mens uit 2022. Hij maakte mini-documentaires in de sloppenwijken van Malawi, organiseert inspiratie sessies in oude abdijen en wandelde van Jeruzalem naar Bouillon.

Films zijn voor Bodelier pure magie. Ook zijn films krachtige producenten van empathie. Keer op keer roepen ze de vragen op: Wat nu? Wat kan ik met dat opgewekte medeleven? Het zijn deze vragen die hij ook aan u zal stellen.

I, Daniel Blake – 15 februari 2024 – 19:00 uur

Als afsluitende film zal er wederom een film te zien zijn van de tweevoudig Gouden Palm-winnaar Ken Loach.

De 59-jarige Daniel Blake verdient als timmerman zijn brood. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op de staat moet doen. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke uitkeringssysteem. Daniel wordt gek van het jargon, de computers en bevoogdende begeleiders. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Daniel en Katie bevinden zich beide in niemandsland, gevangen in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië.

Filosoof en journalist Ralf Bodelier en Gon Mevis, directeur CONTOURdeTwern (een organisatie gericht op versterking van eigen kracht, vrijwillige inzet van mensen, en leefbare wijken) zullen de film nabespreken. 

Tickets

The Old Oak (voorpremière) – 7 december 2023 – GEWEEST

De Film & Verdieping-reeks opent met een voorpremière van The Old Oak, de nieuwste film van de sociaal bewogen regisseur Ken Loach (Sorry we Missed you, I Daniel Blake). The Old Oak speelt in op connecties die kunnen ontstaan wanneer men samen oplossingen probeert te vinden.

In een vervallen stadje in Noord-Engeland zijn de huizen goedkoop en beschikbaar. Gezamenlijk trefpunt van de inwoners is de laatst overgebleven pub The Old Oak. Het café is eigendom van TJ Ballantyne die worstelt om het hoofd boven water te houden, maar wanneer er onaangekondigd Syrische vluchtelingen in het dorp arriveren, stuit dat op hevig verzet van de hechte lokale gemeenschap.

filosoof en journalist Ralf Bodelier en mediawetenschapper en framing-expert Mirjam Vossen, die gespecialiseerd is in framing in armoede en onderzoek doet naar framing en migratie, zullen de film nabespreken. 

De Veroordeling – 21 december 2023 – GEWEEST

Feiten vs fake news? Het waargebeurde verhaal De Veroordeling zet het journalistieke onderzoek van Bas Haan rondom de Deventer moordzaak indrukwekkend uiteen. En houdt ons allemaal een spiegel voor.

Terwijl tv-journalist Bas Haan de Deventer moordzaak onderzoekt, volgt er een mediahetze tegen ‘de klusjesman’, waardoor het leven van hem en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze ‘trial by media’ besluit Bas Haan de complotten te bestrijden met feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Is er iemand terecht veroordeeld of is er sprake van een onschuldig slachtoffer?

Journalist Ralf Bodelier en wetenschapsfilosofen dr. Herman de Regt en dr. Hans Dooremalen zullen de film nabespreken. 

The Florida Project – 4 januari 2024 – GEWEEST

De 6-jarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. De zomervakantie is net begonnen en Moonee vult haar dagen door samen met haar vriendjes kattenkwaad uit te halen. Haar 22-jarige moeder Halley doet ondertussen haar best om voor haar te zorgen, maar ze wil als twintiger ook plezier kunnen beleven.

The Florida Project is een, met prijzen overladen, realistische kijk in het leven van de onderste laag van de samenleving in de Verenigde Staten.

Filosoof en journalist Ralf Bodelier en Nederlands bekendste kinderrechter Frans van de Reijt zullen de film nabespreken. 

Parasite – 18 januari 2024 – GEWEEST

De Oscar-winnende Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho combineert in Parasite donkere humor met kritiek op de structurele ongelijkheid in de kapitalistische maatschappij.

De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in hun krappe woning een arm bestaan. Ze raken gefascineerd door de rijke familie Park en ze zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Het gezin probeert zijn intrede te doen in het leven van de familie Park en heeft daarbij geen moeite met een paar leugentjes om eigen bestwil. Een onverwacht voorval gooit echter roet in het eten, waardoor ze alles op alles moeten zetten om hun nieuwe leven in stand te houden.

Filosoof en journalist Ralf Bodelier en beleidsmedewerker over het dossier complexe casussen bij de Gemeente Tilburg Elleke Schoenmakers zullen de film nabespreken. 

Les Indésirables – 1 februari 2024 – GEWEEST

Cinecitta vertoont, ruim één maand voordat Les Indésirables landelijk in première gaat, de nieuwste film van regisseur Ladj Ly die eerder furore maakte met zijn krachtige debuutfilm Les Misérables.

De lift werkt al jaren niet meer, dus wordt een doodskist via de trap vele verdiepingen naar beneden gedragen. Met de openingsscène duwt Ladj Ly ons meteen met de neus op de trieste feiten in Bâtiment 5, een woontoren in een buitenwijk van Parijs waar vooral mensen met Afrikaanse roots wonen. De burgemeester wil de arbeiderswijken opschonen, maar dat betekent dat veel inwoners hun woning verliezen. Een confrontatie laat niet op zich wachten…

Filosoof en journalist Ralf Bodelier, ervaringsdeskundige Gregor Vermeer en stagebegeleider Lydia Verhagen van MST – Mensen in beeld houden zullen de film nabespreken.