Filmcursussen: Filmsteden + Politiek in de Amerikaanse Cinema

Filmcursussen

Twee gloednieuwe filmcursussen in het najaar

In het najaar komt Rudi de Boer terug naar Cinecitta met twee nieuwe filmcursussen. Vanaf 19 September presenteert hij vier cursusavonden met het onderwerp Filmsteden en vanaf 31 Oktober twee cursusavonden over Politics: Politiek in de Amerikaanse Cinema.


Filmcursus Filmsteden

Wat zouden films als Taxi Driver, Manhattan en You’ve Got Mail zijn zonder de stad New York? Of Seinfeld, Friends of Sex and the City? Als je denkt aan elementen die je filmbeleving bepalen dan denk je waarschijnlijk meteen aan acteurs, belichting, art-direction, geluid en montage. Maar soms is de stad binnen een film bijna even belangrijk als de hoofdrolspelers. Als filmmaker kun je natuurlijk comfortabel meeliften op de clichés die een bepaalde stad met zich meebrengt. Denk aan Parijs als romantische, nostalgische stad. Of aan Londen als deftige stad die interessante figuren herbergt zoals Sherlock Holmes, ‘the Royals’ maar ook Jack the Ripper. Tokyo als die gekke stad en tegelijkertijd wonderschoon. En uiteraard New York als de dynamische ‘city that never sleeps’. Maar sommige regisseurs gaan daar juist tegenin, en proberen ons de stad op een andere manier te laten zien. Dus niet de stokbroden en accordeonmuziek in Parijs, maar juist de schimmige steegjes of de kilheid van zo’n grote anonieme stad. Maar ook de echte levens en verhalen van haar inwoners. Want een stad is natuurlijk veel meer dan wat je op een gemiddelde ansichtkaart ziet.

Wanneer?
Donderdagen; 19, 26 September & 3, 10 Oktober 2024
Prijs: 52,00 incl. koffie en thee
Inloop: 19.00
Aanvang: 19.15
Einde: 21.00 uur

U koopt een ticket voor de datum van 19 September en krijgt daarmee toegang tot alle vier de cursusavonden.

Tickets

Politics: Politiek in de Amerikaanse Cinema

Het is een tumultueuze tijd voor de Amerikaanse democratie. Maar de geschiedenis toont aan dat er altijd al reuring is geweest in hun politiek. De Amerikaanse film is al sinds het sinds het begin nauw betrokken bij wat er zich allemaal afspeelt binnen de politieke arena. Twee avonden lang duiken we in de wereld van de Amerikaanse politiek aan de hand van diverse fragmenten. Niet alleen de echte klassiekers passeren de revue ook films series en documentaires waar je waarschijnlijk nooit van gehoord hebt schetsen een beeld van deze intrigerende wereld. We zien spannende presidentsraces, het leven in het Witte Huis en diverse crises waarmee Amerikaanse presidenten te maken hebben gehad.


Wanneer?
Donderdagavonden 31 oktober en 7 november 2024
Prijs; 27,50 euro incl. koffie en thee
Inloop 19.00
Aanvang 19.15
Einde 21.00 uur

U koopt een ticket voor de datum van 31 oktober en krijgt daarmee toegang tot alle twee de cursusavonden.

Tickets

Over de Rudi de Boer

Ik heb altijd al een grote interesse gehad voor alles wat met film te maken heeft. Toen ik begon aan mijn studie Theater-, Film- en ]Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht ben ik mij gaan verdiepen in de geschiedenis van de film en ben ik meer te weten gekomen over andere filmculturen. In deze periode is ook de bewondering ontstaan voor mijn grote held Alfred Hitchcock. Sinds mijn afstuderen ben ik werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land. Daarbij verzorg ik jaren nagesprekken met filmmakers en acteurs tijdens het Nederlands Filmfestival.