Music Film Festival 1, 2 en 3 september

Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 september vindt het Music Film Festival: editie 2023 plaats. Een festival dat volledig in het teken staat van muziek. Er zijn muziekfilms te zien, maar ook live interviews met artiesten en er valt te genieten van live muziek.

Om het festival mogelijk te maken hebben Poppodium 013, Cinecitta, Muziekpodium Paradox en Pathé de handen ineen geslagen met de Stichting Music Film Festival. Check het festivalprogramma op https://musicfilm.nl of koop uw tickets hieronder.

 

The Story of Countdown – Vrijdag 1 september 19:00

The Story of Countdown is een tweedelige documentaire over het populaire popprogramma Countdown, dat van 1976 t/m 1993 uitgezonden werd bij Veronica. Het programma ontving internationale sterren als Paul McCartney, Whitney Houston, David Bowie en Mariah Carey voor een performance en interview in de Bussumse opnamestudio. Medio jaren 80 groeide het uit tot Europe’s #1 Rock Show, met uitzendingen in meer dan 15 landen.

Op het Music Film Festival een gesprek van regisseur Jan Douwe Kroeske met Countdown-presentator Simone Walraven.
Tickets

Play With the Devil – Vrijdag 1 september 21:00

Zeal & Ardor was ooit bedoeld als een eenmalig project op internet. Inmiddels heeft de band drie albums op z’n naam staan en toert elk jaar succesvol door de hele wereld. De groep wordt gevierd als een van de meest vooruitstrevende metalbands. Voorman en oprichter Manuel Gagneux mixt oude slavenliedjes met black metal. Het is zijn antwoord op het racisme waarmee hij dagelijks wordt geconfronteerd en bevat politiek dynamiet. Hij draait de rol van de slaven om: wat als zij nu eens de baas worden, wat als zij opstaan als satans?

Zeal & Ardor trad in april 2017 op bij het Roadburn Festival in Tilburg en was onmiddellijk een groot succes.

Met nagesprek Olivier Joliat en Matthias Willi 
De Zwitserse regisseurs Olivier Joliat en Matthias Willi zijn bij de filmvertoning aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan.
Olivier Joliat is zelf muzikant, journalist en filmmaker van diverse korte films. ‘Play with the Devil’ is zijn eerste feature film. Matthias Willi is is fotograaf en filmmaker in Basel. Hij maakte eerder een documentaire over singer/songwriter Anthony Thomas.
Tickets

Who Killed the KLF – Zaterdag 2 september 16:00

Who Killed The KLF? Vertelt het intrigerende, bizarre, humoristische en bij vlagen schokkende verhaal van de opkomst en ondergang van één der grootste dance-acts van de jaren ’80 en ‘90.

In een combinatie van archief en reconstructie volgen we de KLF op wilde roadtrips naar Zweden om “hun excuus aan ABBA aan te bieden” en naar Spanje waar de band een rampzalige, dure film maakt. Na hun controversiële manier om uit de muziek te stappen, bereikt de film zijn dramatische hoogtepunt met hun grootste stunt, waarbij ze £ 1 miljoen pond verbranden Een even intrigerend als gek verhaal; Who Killed the KLF? zal het publiek overal verleiden, intrigeren en shockeren. Tickets

El Cantina – Zaterdag 2 september 18:30

Fotograaf, kunstenaar en filmmaker Piek Kock maakte deze film in haar eentje. Ze filmt de mannen van de Tilburgse band El Cantina in hun proces van oefenruimte naar opnamestudio. De band, al meer dan 15 jaar samen, speelt alleen zelfgeschreven punkrocknummers. Binnen Tilburg en bepaalde delen van Duitsland hebben ze een behoorlijke cultstatus opgebouwd. Naast de band El Cantina vormen dezelfde mannen ook een andere band: De Familie Bungalowtent. Veelal Nederlandstalige liedjes, akoestisch gespeeld, met een flinke dosis relativering en humor. De kijker leert de mannen kennen als lieve, zachte, soms wat onzekere rockers. Ambitieus in het pretentieloze. Ongrijpbaar. Of lonkt daar toch wereldroem?

Piek zat met 3 van de 4 leden op de basisschool in Berkel-Enschot. Later zat ze ook nog samen met Ivo op de kunstacademie in Den Bosch.

Met het overlijden van gitarist Marc van Rijswijk in juli van dit jaar, heeft deze documentaire een andere lading gekregen. Wat bedoeld was als een nieuw begin werd een In Memoriam.

Bij de filmvertoning zijn bandleden Clemens Bennink, Ivo van Leeuwen, Paul van Rijswijk en filmmaker Piek Kock aanwezig voor een gesprek met het publiek.

Tickets

Stamping Ground – Zaterdag 2 september 21:00

Dit Nederlandse antwoord op Woodstock was het eerste grote popfestival op het Europese continent en trok tussen de tachtig- en honderdduizend bezoekers. Er kwamen grote namen langs op het Holland Pop Festival, waaronder Santana, The Byrds, Jefferson Airplane, T Rex, Pink Floyd en het Nederlandse Supersister. Met beelden die heel dicht op de huid van de artiesten zijn gedraaid. Een mooie schets van de drie dagen ongedwongen genieten van liefde, muziek en softdrugs.

Met voorafgaand een live optreden van voormalig Golden Earring bandlid Robert Jan Stips
De vertoning van deze digitaal gerestaureerde director’s cut wordt extra aangezet met een live optreden van Robert Jan Stips (Supersister) & interview. Robert Jan Stips maakte eind jaren zestig naam met de band Supersister. Met deze band trad hij in 1970 ook op tijdens het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos, Rotterdam. Op dit ‘Nederlandse Woodstock’ traden nagenoeg dezelfde internationale artiesten op als op het roemruchte festival in Bethel, New York. Na het uiteenvallen van Supersister speelde Stips achtereenvolgens in Golden Earring, Sweet d’Buster, Transister en Nits. Hij produceerde daarnaast bands als Gruppo Sportivo en Vitesse, en trad regelmatig op met Freek de Jonge. Tickets

Jan Donkers’ favorieten – Zondag 3 september 14:00

De favoriete muziekfragmenten uit films en van TV van popjournalist en schrijver Jan Donkers (Volkskrant/VPRO radio). Ruim een halve eeuw bestrijkt zijn carrière, welke muziekfragmenten maakten ‘t meeste indruk op hem?

Jan Donkers begon eind jaren 60 als popjournalist door met zijn radioprogramma’s voor de VPRO de nadruk te leggen op muziek, met de nadruk op Amerikaanse rock, soul en blues. Als poprecensent voor de Volkskrant en redacteur van het undergroundtijdschrift Aloha/Hitweek deed hij interviews met muzikanten, onder wie Frank Zappa, John Lennon, Janis Joplin en Gram Parsons.

Aan de hand van beeld wordt er gesproken met Jan Donkers over zijn favoriete muziekfragmenten van TV en film.
Tickets

Walking in opposite direction – Zondag 3 september 16:00

Walking In The Opposite Direction’ van filmmaker Marc Waltman is een film over de innerlijke strijd van zanger en songwriter Adrian Borland, die leed aan zware depressies. Dat maakte enerzijds het geluid van zijn new wave-band The Sound intens, maar was anderzijds diep tragisch. Medicatie bracht meer rust, maar blokkeerde tegelijkertijd Borland’s emotie en creativiteit om te schrijven.

Tickets

Na de film wordt er gesproken met Michael Dudley, drummer van The Sound, regisseur Marc Waltman and producer en biograaf Jean-Paul van Mierlo.  

Documentaire Max Roach & concert Joost Patocka & Band- Zondag 3 september 19:00

De film toont het verhaal van de Amerikaanse jazzdrummer Max Roach, wiens ambities werden beïnvloed door de ongelijkheden in de samenleving.

Aansluitend aan de film geeft drummer Joost Patocka een concert met muziek geïnspireerd op het werk van Max Roach. Hiervoor stelde hij een speciale Roach band samen bestaande uit Nederlandse toppers uit de bebop en hardbop scene. Met Ian Cleaver (trompet), Gideon Tazelaar (saxofoon), Thomas Pol (contrabas) en Joost Patocka (drums).


De filmvertoning zal te zien zijn bij filmtheater Cinecitta en het concert op steenworp afstand bij jazzpodium Paradox
Het is mogelijk om tickets voor alleen de filmvertoning te kopen te kopen via Tickets
Ook is het mogelijk om een ticket te kopen voor de filmvertoning bij Cinecitta en het live optreden bij Paradox. combitickets zijn te bestellen via https://paradoxtilburg.nl/programma/music-film-festival