Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

Met inleiding Gouden Kalf-winnaar Ruben Smit

Filmvertoning met inleiding van regisseur Ruben Smit

Op 28 juli is er een filmvertoning van de documentaire ”Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel”, inclusief voordracht van regisseur Ruben Smit, die in het verleden een Gouden Kalf won voor zijn documentaire ”De Nieuwe Wildernis”. Aan de hand van beeld zal Ruben Smit tijdens zijn inleiding vertellen over het maakproces van zijn documentaire.

Alleen op 28 juli om 19:00 zal de film met inleiding zijn.
Tickets

Ruben Smit sprak op 5 juli over de film bij het televisieprogramma OP1. Zie hier een fragment uit die uitzending “De grootste crisis is de biodiversiteitscrisis. De grutto staat voor een schoon platteland.” | Op1 – YouTube

 

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

In rap tempo verdwijnt de Grutto uit ons land. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons landschap? Deze intieme en indrukwekkende documentaire laat zien hoe de vogel probeert te overleven in een continue veranderende wereld. De vogel wordt gevolgd op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland.

Het verhaal start in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-Grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland. Verder, diep in de binnenlanden van Afrika in Senegal overwintert de grutto in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren. Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht naar Europa. In een non-stop vlucht van twee dagen vliegt de vogel duizenden kilometers. In Portugal verzamelen tienduizenden vogels om vervolgens de laatste etappe af te leggen naar Nederland. Want Nederland is de kraamkamer van de grutto. In ons koude kikkerland probeert driekwart van de wereldpopulatie voor nageslacht te zorgen.

Over Ruben Smit

Ruben Smit - Ruben Smit Productions

Als filmregisseur van natuurfilms maakte ecoloog en natuurfilmer Ruben Smit, in 2013 zijn debuut met De Nieuwe Wildernis. De natuurfilm trok alleen al in Nederland meer dan 700.000 bezoekers naar de bioscopen en filmtheaters  en leverde hem een Gouden Kalf en een Rembrandt Award op. In 2018 haalde zijn tweede natuurfilm ”WAD” de status Gouden Film. Daarnaast is Smit bekend als tv-persoonlijkheid bij VARA’s Vroege Vogels, BuitenGewoon (tv.Gld) en hij heeft regelmatig aan tafel gezeten bij De Wereld Draait Door en PAUW.

Koop uw tickets hier: Koop tickets