In dienst van de Vrede | donderdag 02 mei | 18.45 uur

In 1979 kreeg Nederland het verzoek om deel te nemen aan de United Nations Interim Force in Libanon ook wel Unifil genoemd. Tijdens de initiële besluitvorming kwamen er vooral veel politieke argumenten naar voren om wel te gaan. Hierbij was de vrees voor imagoschade van Nederland als ze dit verzoek zouden afwijzen belangrijker dan het feit of een uitzending met veelal dienstplichtige soldaten in oorlog gebied wel verantwoord was. Dit resulteerde dan ook in dat er onder de teruggekeerde Unifil veteranen een grote groep met PTSS kampt en dit vaak pas op latere leeftijd heeft ontdekt.

De documentaire ‘In dienst van de vrede’ is een actuele hybride vertelling waarbij we in retrospectief terug blikken op de Unifil vredesmissie van de Jaren 80. Hier waren ruim 9000 Nederlandse militairen actief over een periode van zo’n 6 jaar. Het was een bijzondere missie, waar zowel Den Haag als Defensie zich flink verkeek op het conflict en oorlogsgebied waar de vaak dienstplichtige soldaten in terecht kwamen.

Na de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 in Israël en Gaza zijn er ook weer spanningen en dagelijkse beschietingen aan de Libanees/Israëlische grens. Daarnaast zijn er inmiddels ruim 20.000 mensen op de vlucht voor de escalaties. Om naast de verhalen van de veteranen ook echt een actueel beeld te hebben bij de situatie van toen en nu horen we toenmalig buitenland correspondent in Libanon, Jan Keulen, voormalig diplomaat, ambassadeur in o.a Irak en midden-oosten expert Nikolaos van Dam, oud generaal Peter van Uhm en NOS correspondent Daisy Mohr vanuit Beiroet. Waar in de jaren 80 vooral de PLO (Palestine Liberation Organization) de grote vijand was voor Israël maakt Hezbollah nu de dienst uit in dit gebied. Daisy, en Nikolaos geven de nodige achtergrond informatie om deze lastige machtsverhouding uit te leggen, afgewisseld met vaak uniek archief materiaal.

Na de voorstelling is er een nagesprek met veteraan en voorzitter van Stichting Veteranen voor Libanon Bert Kleine Schaars en filmmaker Bas Bakker.

Koop uw tickets hier: Koop tickets