Het InScience Filmfestival zal dit jaar online plaatsvinden.
Kijk op https://www.insciencefestival.nl/ voor meer informatie.

InScience is een van de grootste wetenschapsfilmfestivals in Europa en uniek in Nederland. Het festival is gericht op het snijvlak tussen film, wetenschap en maatschappij.

OPENINGSFILM: SPACESHIP EARTH

In 1991 werd door een samenwerking tussen een groep hippies, performancekunstenaars en wetenschappers de Biosphere 2 mogelijk gemaakt: een futuristisch bouwwerk dat een perfecte replica van het ecosysteem op aarde zou moeten huisvesten. Deze documentaire neemt je mee door de ontwikkeling van het bizarre project dat voor veel controversie zorgde, maar met oog op de klimaatidealen van dertig jaar later ook vooruitstrevend lijkt te zijn. Is het echter ecologisch activisme of gewoon puur entertainment?

CODED BIAS

Coded Bias is een indringende, actuele documentaire over een onverwachts pijnlijk gevolg van onze moderne technologie. Tijdens haar werk aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, komt mediaonderzoeker Joy Buolamwini erachter dat gezichtsherkenningssoftware moeite heeft haar gezicht te herkennen. De reden? Haar huidskleur. Ze start een onderzoek naar de impliciete vooroordelen in kunstmatige intelligentie en ontdekt dat veel algoritmes, die vooral door witte mannen gemaakt worden, anders – of niet – reageren op mensen die dit niet zijn. Samen met andere vrouwen strijdt Joy voor rechtvaardigheid in de geautomatiseerde samenleving van vandaag.

HUNTING FOR HEDONIA

De jaren ‘60: Robert Heath is één van de meest gerenommeerde neurologen ter wereld. In zijn onderzoek naar diepe hersenstimulatie werden elektronen in het brein gebruikt om gevoelens van geluk te stimuleren en negatieve emoties te onderdrukken. Zijn methodes bleken echter te controversieel en betekende het einde van zijn reputatie. Decennia later, nu psychologische problemen als depressies en angststoornissen steeds vaker voorkomen, onderzoeken wetenschappers opnieuw de mogelijkheden van deep brain stimulation. Succes wordt geboekt, maar oude ethische dilemma’s keren terug als een geest uit het verleden. Zijn draadjes in onze hersenen de sleutel tot geluk in de toekomst?

OLIVER SACKS: HIS OWN LIFE

Deze intieme documentaire vertelt het verhaal van één van de meest bekende neurowetenschappers van de afgelopen decennia: Oliver Sacks. Een persoonlijk levensverhaal over zijn worstelingen met homofobie, verslavingen en zijn pogingen om acceptatie te krijgen voor zijn ongebruikelijke, wetenschappelijke ideeën. Volg hem op zijn reis van zelfontdekking waarin hij veel obstakels heeft moeten overwinnen.

THE EDGE OF ALL WE KNOW



10 april 2019, een historische mijlpaal: de eerste foto van het zwarte gat wordt gepresenteerd aan de wereld. Het project Event Horizon Telescope deed wat voorheen onmogelijk leek. Door de jarenlange toewijding van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, waaronder Stephen Hawking, is het gelukt ongelooflijk resultaat te boeken. The Edge of All We Know is een eerbetoon aan de wetenschappers die de grenzen van wat we kunnen zien, en daarmee ook onze kennis, tot het onmogelijke hebben weten te verleggen.