InScience Filmfestival on Tour

Uniek voor Tilburg! In Cinecitta wordt een selectie vertoond van het InScience Filmfestival Nijmegen. Studenten krijgen korting.

InScience International Filmfestival, gevestigd in Nijmegen, is een van de grootste wetenschappelijke filmfestivals in Europa. Het programma bestaat vooral uit een overzicht van de beste wetenschapsfilms van het jaar. InScience biedt een breed programma, met lezingen, debatten, Q&A’s, bijeenkomsten en exposities op het snijvlak van wetenschap en kunst. Cinecitta, Science Café en Studium Generale organiseren voor het eerst een hiervan afgeleid programma in Tilburg.

Alle films zijn in het Engels. De gesprekken zijn grotendeels ook in het Engels (behalve het gesprek door Eva Mulder: Nederlands).

Filmprogramma zaterdag 11 december:

11.00u – In Silico
12.15u – Lunch in het atrium
13.15u – By the Throat
13.15u – Citizen Nobel
15.15u – Programma voor korte films: Don’t Let Me Be Misunderstood
16.15u – einde

In Silico

(2020, Noah Hutton, 83 min)

Tickets

 

In 2009 kondigde Henry Markram het zeer ambitieuze Human Brain Project aan. In dit peperdure project met veel publiciteit wordt geprobeerd binnen tien jaar een complete computersimulatie van het brein te ontwikkelen. Regisseur Noah Hutton krijgt vanaf de start volledige toegang achter de schermen en legt genadeloos vast hoe het is om te werken aan een project waar misschien wel te veel op het spel staat. In Silico dompelt je onder in de wereld van wetenschappelijke topsport, investeringen van miljoenen dollars, grote ego’s en nog grotere ambities.

Bij de prijs zit een lunch inbegrepen.

 

By The Throat

(2021, Borenstein & Weiss, 77 min)

Tickets

 

Identiteit: we halen het uit onze afkomst, ons uiterlijk, ons paspoort of uit wat we consumeren. Maar een nog subtielere vorm waarmee we onszelf onthullen is onze uitspraak. Sinds het ontstaan van taal wordt de manier waarop we woorden uitspreken gebruikt om vriend en vijand van elkaar te onderscheiden. De verrassende documentaire By the Throat verkent via wetenschap, technologie, culturele vooroordelen en politiek onze vocale grenzen.

 

Citizen Nobel

(2020, Stéphane Goël, 86 min)

Tickets

 

Citizen Nobel is een inspirerend portret van Jacques Dubochet, die in 2017 de Nobelprijs voor Chemie won. Wat moet hij als onbekende natuurkundige met de plotselinge faam? Wat kan hij doen met een stem die door iedereen wordt gehoord? Op hoge leeftijd besluit hij zichzelf opnieuw uit te vinden tot een belangrijk boegbeeld in de strijd tegen klimaatverandering. Zijn geheim: een ‘lust for life’.

 

Hysterical Girl

(2020, Kate Novack, 13 min) & lezing (voertaal Nederlands)

Wegens omstandigheden geannuleerd

Van de vijf grote ‘casestudies’ van Sigmund Freud was er maar één een vrouw: Dora. In deze combinatie van fictie en documentaire vertelt deze ‘hysterische vrouw’ haar eigen verhaal en maakt ze korte metten met patriarchale dominantie in de geschiedenis van de psychiatrie.

Eva Mulder, gepromoveerd op onderzoek naar reacties van de sociale omgeving op slachtoffers van seksueel geweld, bespreekt na afloop de film met het publiek. (voertaal Nederlands)

 

Shorts: Don’t Let Me Be Misunderstood

Tickets

Het is de vrees van iedere wetenschapper: er totaal naast zitten. Zéker in onderzoek naar de psyche en het gedrag van mensen. In deze vier korte films zien we de gevolgen van verkeerde conclusies in de wetenschap, op zowel serieuze als komische wijze. Maar deze films laten ons ook zien dat het altijd mogelijk is om fouten te herstellen en beter te worden in het begrijpen van je omgeving en medemens.

RECODING ART (2019, Moreschi & Pereira, 14 min)

Veel mensen hebben moeite met het begrijpen van moderne kunst. Gaat het een kunstmatige intelligentie (AI) beter af? Een groep Braziliaanse wetenschappers heeft een AI-systeem geleerd om kunst te interpreteren en laten de machine nu los in het Van Abbemuseum, met verrassende gevolgen.

FOREVER (2020, Mitch McGlocklin, 7 min)

In deze aangrijpende animatiefilm belt een man naar een verzekeringsmaatschappij om erachter te komen waarom zijn verzekeringen steeds worden geweigerd. Volgens zijn data-analyse vormt hij een te groot risico, aldus het AI-systeem van de verzekeringsmaatschappij.

MOOD ATLAS (2020, Mia Mullarkey, 19 min)

Zijn bipolaire aandoening blijft het leven van Shane verstoren. Als hij in een bijzonder diep persoonlijk dal terechtkomt besluit hij samen te werken met een team neurowetenschappers om een plattegrond van zijn brein te maken. Maar geeft dit hem de antwoorden om zijn leven weer mee op de rit te krijgen?

HYSTERICAL GIRL (2020, Kate Novack, 13 min)

Van de vijf grote ‘casestudies’ van Sigmund Freud was er maar één een vrouw: Dora. In deze combinatie van fictie en documentaire vertelt deze ‘hysterische vrouw’ haar eigen verhaal en maakt ze korte metten met patriarchale dominantie in de geschiedenis van de psychiatrie.