Op 1 juli wordt tijdens Keti Koti de slavernij herdacht en de vrijheid gevierd. Keti Koti, een Surinaamse uitdrukking die ‘verbroken kettingen’ betekent, is een viering van vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Pepr en Cinecitta bieden op zaterdag 3 juli daarom twee films aan passend bij de thema’s vrijheid en zelfbeschikking.

Daughters of the Dust – 13.30 uur

Aan het begin van de 20ste eeuw vestigt de Gullah-gemeenschap zich op de Sea Islands, vlakbij de kust van de Amerikaanse staat South Carolina. Deze vrijgemaakte afstammelingen van tot slaaf gemaakte West-Afrikanen hebben veel tradities overgenomen van hun voorouders en bewaken hun culturele erfgoed en folklore. Tegelijkertijd bereiden ze zich voor op hun migratie naar het Amerikaanse vasteland. Het betekent een stap verder weg van hun oorspronkelijke wortels met alle gevolgen van dien.

In 1991 was Daughters of the Dust de eerste grote bioscoopfilm van de Zwarte vrouwelijke filmmaker Julie Dash. De film ontving veel lovende kritieken.

In samenwerking met het UCLA Film and Television Archive is de film onder toeziend oog van cameraman Arthur Jafa met de juiste kleurcorrectie gerestaureerd. Waardoor iedereen de film eindelijk in de kunstzinnige vorm kan zien die Julie Dash voor ogen had.

Faja Lobi – 16.00 uur

Een indrukwekkende ode aan Suriname. Kronkelende rivieren door het oerwoud, onvoorstelbaar veel soorten bloemen en groene jungle vormen het binnenland. In contrast staat de hoofdstad Paramaribo, aan de kust, waar het stadse leven bruist en een smeltkroes vormt. Creolen, Hindostanen, Javanen, Chinezen, Boeroes, Marrons en de inheemse bevolking kleuren het scherm en tonen in Faja Lobbi een prachtig Suriname.