Cinecitta en Ristobar29 sluiten zondag 11 februari de deuren

Cinecitta en Ristobar29 hebben, wegens veiligheidsreden, het weloverwogen besluit genomen om de deuren gesloten te houden tijdens de carnavalsoptocht op zondag 11 februari 2024.  Cinecitta heeft in alle jaren van haar bestaan – sinds 1976 – nooit haar deuren gesloten tijdens carnaval en vindt dit dan ook een zware beslissing, maar wij zien helaas geen andere optie dan deze keuze te maken.

Dit besluit komt voort uit oprechte bezorgdheid over de veiligheid van de carnavalsvierders. Laat voorop staan dat wij absoluut niet tegen carnaval zijn. Wij gunnen iedereen die carnaval wil vieren een heel mooi feest, maar wel enkel en alleen als de situatie voor iedereen veilig is. De onveilige situatie komt voort uit het feit dat de Willem II-straat onderdeel is van de route van de carnavalsoptocht. De Willem II-straat is met een breedte van slechts ca. 10 meter te krap om duizenden mensen veilig doorheen te laten lopen, daarnaast worden de carnavalswagens elk jaar groter. In 2023 zagen wij al dat de krapte van de straat, in combinatie met de grote hoeveelheid alcoholgebruik, niet veilig is. Wij durven daarom ook stellig te zeggen dat het een onjuiste keuze van de gemeente Tilburg is dat de Willem II-straat onderdeel is van de optocht.  De straat is te smal en daardoor niet geschikt voor dit grootschalige evenement.

Daarnaast leert onze ervaring uit voorgaande jaren dat er ca. 1000 mensen naar Cinecitta komen om te toiletteren. De geplaatste dixi’s in de Willem II-straat zijn namelijk nauwelijks bereikbaar door de grote mensenmassa. Wij hebben, doordat er zoveel toiletgebruikers zijn, niet de mogelijkheid om het volledige overzicht te behouden en ook dat zorgt voor onveilige situaties bij ons binnen. Ook kunnen Cinecitta-bezoekers, die graag naar de film willen of willen lunchen, het filmtheater niet bereiken omdat het praktisch haast onmogelijk is om door de te grote mensenmassa het pand te bereiken.