TIAFF 2024: Habitat | Vrijdag 5 & zaterdag 6 april

TIAFF is het jaarlijks terugkerend Tilburgse architectuur filmfestival. TIAFF programmeert documentaires, animatie en experimentele films en heeft als doel door films en lezingen bij te dragen aan het bewustzijn en het debat over de kwaliteit van onze dagelijkse leefomgeving.

Het programma is opgebouwd rondom een jaarlijks wisselend thema. Om het gekozen thema te belichten vertoont TIAFF films uit landen van over de hele wereld. En biedt zo de unieke kans biedt om inspirerende en vaak weinig vertoonde films te zien.

Als bezoeker van het festival geniet je in Cinecitta van het programma met filmvertoningen, lezingen en discussies. Tussendoor kun je wat drinken en eten in Ristobar29 en de foyer biedt genoeg ruimte voor gesprekken met vrienden en andere bezoekers.

De opzet van het festival, de locatie en het aangeboden programma maken van TIAFF een gezellig festival dat toegankelijk is voor een breed publiek.

Het thema: Habitat

Sinds het woonprotest op 12 september 2021 wordt er gesproken over een wooncrisis en ruimte gezocht voor 900.000 woningen. Dit houdt in dat voor 2030 en bij elke 9 woningen die er al staan 1 bij moet komen. In de aanpak en het debat over deze wooncrisis voeren de aantallen, het tempo en de betaalbaarheid de boventoon. En dat heeft een schaduwzijde.

De vraag hoe we in de toekomst willen wonen verdwijnt naar de achtergrond, terwijl de opgave niet enkel gaat over te weinig woningen. De vormgeving en inrichting van deze woningen en onze omgeving zal door circulariteit, klimaatadaptatie, demografie en biodiversiteit ingrijpend veranderen. En de zoektocht hoe we deze gehele opgave inzetten voor het verbeteren van de omgeving waarin we wonen vindt weinig weerklank.

Met Habitat gaat de negende editie van TIAFF in op circulaire architectuur, veranderende woonvormen, bio-diverse openbare ruimte, portretten van architecten, ecologische bouwmethoden, op het vormgeven van een leefomgeving voor dieren, planten en mensen.

Voor meer info: https://www.tiaff.nl

Onder het Maaiveld | Mark Verkerk | 83 min | Nederlands, Engels ondertiteld

De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De inspirerende film verwondert en geeft inzicht in onze bodem. In één theelepel gezonde grond zitten meer levende wezens dan er mensen op aarde zijn. We staan op het punt om een grootste draai te maken in de geschiedenis van onze omgang met de natuur. We moeten wel maar hoe pakken we dat aan en leren we verstandiger omgaan met onze bodem?

De film wordt vertoond na een lezing van Boudewijn Tooren.

Tickets 

The Human Scale | Andreas Dalsgaard | 76 min | Deens, Engels ondertiteld

Wat is een goede habitat voor Homo sapiens? Wat gebeurt er als architecten, stedenbouwkundigen en ontwerpers de mens in hun ontwerp centraal stellen? De Deense architect Jan Gehl heeft vier decennia lang systematisch menselijk gedrag in steden bestudeerd. Met zijn methoden, gedachten en conclusies als uitgangspunt neemt de film de kijker mee naar Melbourne, Dhaka, New York, Chongqing, Christchurch en Kopenhagen om antwoord te vinden op de vraag hoe we kunnen ontwerpen voor interactie en ontmoeting.

De film wordt ingeleid met een lezing van Ianthe Manting.

Tickets 

Reset: The Documentary | Aldine Reinink | 59 min | Nederlands gesproken, Engels ondertiteld

In Reset: the documentary maken we kennis met kunstenaar Gert Robijns die na jaren terugkeert naar zijn geboortedorp in Belgisch Limburg waar hij rigoureus aan de slag gaat met het huis van zijn oma. Een persoonlijke tocht over eenzaamheid, verlies, een haat-liefdeverhouding met een kleine gemeenschap en de constructie van een meesterwerk: de transformatie van een woonhuis tot een sculptuur die tegelijkertijd de functie van kunstenaarsresidentie en expositieruimte heeft.

Voorafgaand aan de film kijkt Gert Robijns terug op zijn unieke Reset Home.

Tickets 

Stad | Paul van de Wildenberg & Jan Ketelaars | 45 min | Nederlands

In het midden van de jaren 1980 lag Tilburg er verloren bij. Het Katholicisme verminderde en het verdwijnen van de textielindustrie liet letterlijk gaten in de stad achter en een echt stadshart ontbrak. Deze klassieker neemt je mee in de stemming en sfeer van het Tilburgse stadsleven van de jaren ‘80. De zwart-wit beelden prikkelen de verbeelding en zijn een groot contrast met het Tilburg van nu.

De film wordt ingeleid door Teuntje van de Wouw.

Tickets 

TIAFF FRAMED: THUIS IN DE WONINGPLATTEGROND | PUBLIEKSGESPREK

In het publieksgesprek TIAFF FRAMED staat dit jaar de woningplattegrond centraal. We verkennen de diversiteit én de standaardisatie van de plattegrond in het licht van de industrialisatie van de bouw en de behoefte aan snel en betaalbaar bouwen. Onder leiding van Floris Alkemade gaan architecten Henk Stadens en Lisa van der Slot (De Zwarte Hond), multimediaal videokunstenaar Mirte van Duppen en filmmaker en bewoner van Wooncoöperatie De Warren Sam van Zoest, met elkaar in gesprek op zoek naar oplossingen; voor de steeds meer zelfstandig wonende ouderen, steeds meer kleine huishoudens, en de groeiende diversiteit aan samenleefvormen.

Toegang tot TIAFF FRAMED is gratis.

Arquitectura Emocional | León Siminiani | 26 min | Spaans, Engels ondertiteld

Arquitectura Emocional 1959 is het liefdesverhaal van Sebas en Andrea, eerstejaars studenten aan de universiteit van Madrid in 1958-1959. We zien hoe sociale klasse en ideologie onoverkomelijke obstakels worden en hoe de architectuur de stippellijn markeert die uiteindelijk hun emotie bepaalt.

De film wordt vertoond in een blok samen met de korte films Enter through the Balcony en I’m not going to cry.

Tickets 

Enter through the Balcony | Roman Blazhan | 23 min | Oekraïens, Nederlands ondertiteld

De titel “Enter through the Balcony” verwijst naar de manier waarop in de Sovjet tijd grote panden werden gesplitst in appartementen om de wooncrisis van de naoorlogse jaren te beteugelen. Door de ogen van eigenaren, stadsmedewerkers, historici, sociologen, stedenbouwkundigen, ontwikkelaars en architecten werpt de film een blik het balkon als toegeëigende gepersonaliseerde ruimte. Een liefdevolle ode aan hoe het leven in Oekraïense steden was en hopelijk weer kan worden.

De film wordt vertoond in een blok samen met de korte films Arquitectura Emocional en I’m not going to cry.

Tickets 

I’m not going to cry | Małgorzata Maria Olchowska | 7 min

Tekening en architectuur vallen samen in deze korte animatiefilm, waarin een stad wordt gebouwd en afgebroken, om opnieuw opgebouwd te worden, enzovoorts – zelfs als er golven aanzwellen. Een film over vergankelijkheid en tijdelijkheid.

De film wordt vertoond in een blok samen met de korte films Enter through the Balcony en Arqitecture Emocional.

Tickets 

The Power of Utopia: Living with le Corbusier in Chandigarh | Karin Bucher, Thomas Karrer | 84 min | Engels

Met de bouw van de geplande Indiase hoofdstad Chandigarh, 70 jaar geleden, voltooide de Zwitserse en Franse architect Le Corbusier zijn levenswerk. Chandigarh is een controversiële synthese van kunsten, een gedurfde utopie van moderniteit. De sfeervolle film reflecteert op het erfgoed van Le Corbusier, zijn utopische stadsplannen en de culturele verschillen tussen Oost en West. Past de stad bij de bewoners en is hun cultuur begrepen? Wat voor leven hebben de mensen uiteindelijk gekregen en hoe ziet de toekomst eruit voor dit Unesco -erfgoed?

Hier volgt nog een spreker.

Tickets 

Natura Urbana:  Die Brachen von Berlin | Matthew Gandy | 72 min | Duits/Engels, Engels ondertiteld

Natura Urbana vertelt de geschiedenis van Berlijn na het vallen van ‘de muur’ aan de hand van zijn planten. Langs spoorlijnen, straathoeken en de kenmerkende braakliggende gronden van de stad ontdekken we een buitengewone diversiteit aan vegetatie van over de hele wereld. De film neemt ons mee op een unieke reis door de stad, van het botanische microkosmos van gescheurde straatstenen tot uitgebreide pogingen om de hele stad in kaart te brengen op basis van zijn onderscheidende ecologische zones. Bepaalt de habitat onder je voeten de stad van de toekomst?

Maike van Stiphout geeft een lezing voorafgaand aan de film. Jannemarie de Jonge introduceert beiden.

Tickets 

Samenwonen | Sam Van Zoest | 75 min | Nederlands, Engels ondertiteld

Als je door de wooncrisis geen betaalbare woning kunt vinden voor jou en je vrienden, dan bouw je die toch gewoon zelf? In Samenwonen volgen we een groep jonge mensen in de totstandkoming van de zelfbouw-wooncoöperatie De Warren. We volgen de groep als ze met vallen en opstaan een sociale, duurzame en ecocentrische habitat op het Amsterdamse Centrumeiland realiseren. Architect

Boris Zeisser spreekt voorafgaand aan de film.

Tickets 

Life, Assembled | Elodie Degavre | 69 min | Nederlands/Frans, Nederlands ondertiteld

Kunnen we iets leren van de woningbouwexperimenten van 50 jaar geleden? Elodie Degavre gaat op bezoek bij vier avontuurlijke bejaarde Belgische architecten: Simone en Lucien Kroll, Jean Englebert en Paul Petit. Zij realiseerden experimentele woongemeenschappen die het nodige losmaakten in de behoudende architectuurwereld. Zij hielden zich daarnaast ook bezig met prefabricatie. De documentaire is een stille oproep tot meer avontuur en experiment in de architectuur. Een enthousiasmerende film, die aanzet om de vastgeroeste bouwwereld ook in onze tijd samen open te breken.

Elodie Degrave is aanwezig voor een Q&A na de vertoning van haar film ‘Life, Assembled’.

Tickets 

Living Labour | Renzo Sgolacchia | 72 min | Engels ondertiteld

Living Labour biedt een inkijk in het alledaagse leven Poolse, Spaanse, Roma en andere arbeidsmigranten in Nederland. Ze leven geïsoleerd te midden van stille bossen, omgeven door een indrukwekkend netwerk van snelwegen en gigantische logistieke ‘dozen’. Hun huisvesting wordt geregeld door de werkgever, wat hun afhankelijke positie alleen maar versterkt. Wat betekent dit voor de kwaliteit van wonen en leven voor deze kwetsbare groep? Living Labour laat ons reflecteren op deze ontwikkeling en roept de vraag op hoe we met de woonopgave van arbeidsmigranten om willen gaan.

Onderzoeker en filmmaker Renzo Sgolacchia leidt de film in.

Tickets 

Aalto | Virpi Suutari | 102 min | Engels ondertiteld

Aalto is een betoverende documentaire over het leven en werk van een van de grootste moderne architecten Alvar Aalto en zijn liefdevolle samenwerking met zijn partner Aino. In hun ontwerp en architectuur werkten zij van uit een humanistische visie die mensen centraal stelt. De film neemt ons mee langs hun iconische gebouwen over de hele wereld, van een bibliotheek in Rusland, een studentenverblijf aan MIT Cambridge (USA), een privéhuis van een kunstverzamelaar nabij Parijs tot een paviljoen in Venetië. ‘Aalto’ vertelt het liefdesverhaal van een buitengewoon architectenpaar met een grote passie voor architectuur op menselijke schaal.

Tickets 

Archibelge | Gilles Coton, Olivier Magis and Sofie Benoot | 90 min | Nederlands, Engels ondertiteld

Is België het lelijkste land ter wereld? Het stedelijk landschap van België is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Op elke weg, in elke stad of regio ontdek je een bizarre en intrigerende vorm van verstedelijking die zo uniek is dat je het nergens anders ter wereld zult vinden. Eigenlijk is het eerder het gebrek aan verstedelijking dat zo uniek is en het typische uiterlijk van België bepaalt. We reizen door het platteland en steden tot aan de Belgische kust op zoek naar ongewone gebouwen, gezien door de ogen van de mensen die ze dagelijks gebruiken.

Tickets 

Captain Fantastic | Matt Ross | 118 min | Engels, Nederlands ondertiteld

In de prachtige bossen in het noordwesten van Amerika heeft Ben (Viggo Mortensen) zijn ideale habitat geschapen. Een perfecte plek voor zijn zes kinderen, ver weg van de hectiek en de sociale druk van het hedendaagse bestaan. De kinderen studeren en leren jagen. Het leven is puur en overzichtelijk. Tot een dramatische gebeurtenis het gezin doet besluiten de confrontatie met de buitenwereld aan te gaan. Met zowel heftige als hilarische gevolgen…

Tickets 

Voor meer info: https://www.tiaff.nl