Openingsavond TIAFF 2024 | Vrijdag 5 april, 19.30 uur

Op vrijdag 5 april opent de negende editie van TIAFF met een feestelijk programma van lezing met film. Met Habitat als thema verdiept TIAFF zich in het vormgeven van onze leefomgeving, en zoekt het de verbeeldingskracht en de discussie rondom de woonopgave op.

De avond wordt geopend door Marc Glaudemans die na zes jaar afscheid zal nemen als voorzitter van TIAFF. Hij draagt het stokje over aan Floris Alkemade, die de komende jaren als voorzitter het team van TIAFF zal gaan versterken. Hij neemt ons mee in het thema van deze editie: HABITAT.

Openingslezing Studioninedots

Vervolgens zal Studioninedots de openingslezing geven. Studioninedots is een in Amsterdam gevestigd bureau voor architectuur en stedenbouw dat gespecialiseerd is in projecten die complexe stedelijke locaties (her)activeren en transformeren. Op speelse wijze dagen ze de bestaande grenzen van architectonische conventie uit waardoor ze nieuwe soorten plekken creëren, en de behoeften van de gebruikers centraal stellen.

 

Over de documentaire

Na afloop van de lezing wordt de film “Enter through the Balcony” vertoond. Deze korte documentaire is een liefdevolle ode over het leven in Oekraïense steden, en het fenomeen van het balkon als kleine architectonische vorm. De titel “Enter through the Balcony” verwijst naar de manier waarop in de Sovjet tijd grote panden werden gesplitst in appartementen om de wooncrisis van de naoorlogse jaren te beteugelen. Door de ogen van eigenaren, stadsmedewerkers, historici, sociologen, stedenbouwkundigen, ontwikkelaars en architecten werpt de film een blik het balkon als toegeëigende gepersonaliseerde ruimte. Het biedt een diepgaande kijk op hoe mensen hun eigen woonomgeving vormgeven wanneer het gebrek aan regelgeving hen die ruimte biedt.

Het programma duurt tot ongeveer 21.00 uur.

Koop uw tickets hier: Koop tickets