Werner Herzog – Retrospectief

Vanaf 8 juni zal de documentaire Werner Herzog – Radical Dreamer te zien zijn in de filmtheaters. Speciaal ter gelegenheid daarvan zal Cinecitta vanaf 15 juni twee weken lang zijn drie klassiekers Fitzcaraldo, Aguirre, der Zorn Gottes en Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen vertonen.

Radical Dreamer – Documentaire 

Wie de man, de regisseur en zijn omgeving wil leren kennen, zal veel plezier beleven aan Werner Herzog – Radical Dreamer.  Herzog is een fenomeen,  een regisseur van onvergetelijke klassiekers over kleine mensen met grootse verlangens, filmer die steeds de macht van de natuur over de mens benadrukt.

Een man die zich nog steeds verwondert als een kind, als een dichter – en die verwondering in de camera weet te vangen. Filmen is voor Herzog een duikvlucht in het onbekende, een proces waarbij je je ervan bewust wordt dat achter de alledaagsheid der dingen een diepere waarheid schuilt die huiveringwekkend mooi, angstaanjagend of ontroerend kan zijn.

Tickets

 

Fitzcarraldo

Fitzcarraldo is een bezeten operaliefhebber die een operagebouw wil bouwen in de jungle. Om dit te verwezenlijken, moet hij eerst een fortuin vergaren in de rubberhandel, zijn sluwe plan is om met behulp van lokale indianen een enorme boot over een berg te verplaatsen.

Klaus Kinski intrigeert als de weirde, aan Caruso verslingerde kolonist die er niet voor terugdeinst om een flink formaat salonboot middels kabels en rolhouten over een berg te laten slepen. Herzog filmde de levensgevaarlijke onderneming zonder trucages, wat hem veel kritiek opleverde. ‘Het enige dat telt is wat je op het witte doek ziet,’ liet hij destijds in interviews weten. ‘Of wij bij het draaien geleden hebben – en wij hebben waarschijnlijk meer geleden dan ieder ander die ooit een film heeft gemaakt – doet er niets toe.’

Tickets

 

 Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen

Deze film van Herzog is gebaseerd op het ware en mysterieuze verhaal van Kasper Hauser, een jonge man die in 1828 plotseling opduikt in Neurenberg, nauwelijks in staat tot spreken of lopen en een vreemde brief bij zich dragend. Hij verklaarde later dat hij zolang als hij zich kon herinneren, hij gevangen had gezeten in een of andere kelder, waaruit hij net was vrijgelaten, zonder enige opgave reden. Een weldoener probeert hem te laten integreren in de samenleving, wat intrigerende resultaten oplevert, want heeft hij moreel besef? En hoe snel kun je iemand die in een kelder is gehouden socialiseren?

Maar liefst drie prijzen in Cannes ontving Werner Herzogs interpretatie van het Kaspar Hauer-verhaal.

Tickets

 

 Aguirre, der Zorn Gottes

Onder zware omstandigheden geschoten in de Peruaanse jungle, vertelt Aguirre, der Zorn Gottes het verhaal van een groep gewetenloze conquistadores die op zoek gaan naar El Dorado, de legendarische stad van goud. Het enige wat ze ontdekken is dat de onderneming steeds gevaarlijker wordt. Moraal en loyaliteit vervallen dusdanig dat er een machtsstrijd ontstaat onder de soldaten. Er ontstaat een obsessie die later overgaat tot  krankzinnigheid.

Tickets