Cinecitta viert feest en dat moet natuurlijk groots!

In 2014, na een grondige renovatie en verbouwing die twee jaar duurde, opende het vernieuwde Cinecitta 2.0 in augustus haar deuren. Nu, tien jaar later, vieren we dit lustrum in de feestmaand augustus met talloze mooie events op het gebied van film, food en beleving. Eén van de vele specials is een retrospectief van misschien wel de meest interessante regisseurs van dit moment: Yorgos Lanthimos.

Vanwege de feestmaand zullen alle tickets voor slechts de helft prijs te koop zijn.

Yorgos Lanthimos retrospectief

In exact hetzelfde jaar dat Cinecitta haar deuren weer opende, werkte de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos aan zijn eerste Engels gesproken film The Lobster. Wat niemand toen kon voorstellen was dat de eigenzinnige Lanthimos later zou uitgroeien tot één van de grootste regisseurs van vandaag de dag. Om het oeuvre van de regisseur te vieren, zullen de hele maand augustus maar liefst zes van zijn films bij Cinecitta te zien zijn. Van zijn beginwerk (toen zijn films nog werden omschreven als The Greek Weird Wave Cinema) tot zijn meest nieuwe film Kinds of Kindness (die dit jaar tijdens het Filmfestival van Cannes in première ging).

Kinds of Kindness – Iedere dag tweemaal te zien!

Yorgos Lanthimos is na Poor Things terug met een absurdistisch en zwartgallig drieluik waarmee hij weer lijkt terug te keren naar zijn oudere werk. Wederom zullen Emma Stone en Willem Dafoe de hoofdrollen op zich nemen. Lanthimos liet niet lang op zich wachten, want amper drie weken nadat Poor Things vier Oscars won verscheen de eerste trailer van zijn nieuwste film Kinds of Kindness.

Kinds of Kindness is een driedelige mythe over een man die probeert controle te krijgen over zijn eigen leven; een politieagent die gealarmeerd is dat zijn vermiste vrouw is teruggekeerd en een ander persoon lijkt; en een vrouw die vastbesloten is om een specifiek iemand te vinden met een speciale gave.

Tickets

Dogtooth – woensdag 31 juli om 19:00 uur en zaterdag 3 augustus om 21:00 uur

Een vader, moeder en drie kinderen leven in een huis aan de rand van een stad. Het huis wordt omringd door een groot hek en de kinderen hebben het huis nooit verlaten. Ze worden geschoold, opgevoed en vermaakt door de ouders zoals deze dat willen, zonder invloed van buitenaf. De enige persoon die wordt toegelaten is Christina, een bewaakster van het bedrijf van de vader. Vader organiseert haar bezoekjes om de seksuele driften van de opgroeiende zoon op te wekken. De hele familie is gek op haar, vooral de oudste dochter. Op een dag geeft Christina haar een hoofdband cadeau, maar ze verlangt daarvoor wel iets terug. De zwarte komedie Dogtooth werd bij de première in 2009 in Cannes bekroond met de Prix Un Certain Regard.

 

Tickets

The Lobster – woensdag 7 augustus om 19:00 uur en zaterdag 10 augustus om 21:00 uur

Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst waar vrijgezellen gearresteerd worden en overgebracht worden naar een griezelig hotel. Daar worden ze verplicht om binnen de 45 dagen een passende partner te vinden. Als ze hier niet in slagen, worden ze veranderd in een dier en vrijgelaten in het bos. Het enige goede nieuws is dat ze ten minste kunnen kiezen welk dier ze zullen worden. Hoofdpersoon David kiest de kreeft, omdat hij van de zee houdt. Al gauw blijkt er ook een ondergrondse beweging te zijn, met Léa Seydoux als leidster, die zich tegen de koppeldictatuur verzet. De eerste film van Lanthimos in het Engels won de Juryprijs in Cannes.

Tickets

Killing of a Sacred Deer – woensdag 14 augustus om 19:00 uur en zaterdag 17 augustus om 21:00 uur

Dankzij zijn kenmerkende verontrustende humor en onderhuidse spanning, verraste Lanthimos iedereen met deze verpletterende wraakthriller tijdens de wereldpremière op het filmfestival in Cannes.

Steven (Colin Farrell) is een charismatische en briljante chirurg die een jonge tiener onder zijn vleugels neemt. In het begin mengt deze jongeling zich in het leven van de familie van Steven en ontregelt hij langzaam de dagelijkse gang van zaken. Het wordt echter steeds zorgwekkender en dreigender. Er is maar één afloop mogelijk: een ondenkbare opoffering.

The Killing of a Sacred Deer is de tweede Engelstalige film van de Griekse regisseur Lanthimos en is een curieuze mix van absurdisme, arthouse en horror die geen moment verveelt.

Tickets

The Favourite – woensdag 21 augustus om 19:00 uur en zaterdag 23 augustus om 21:00 uur

Engeland, begin achttiende eeuw. Centraal staat de relatie tussen koningin Anne en haar vertrouwelinge, adviseur en geliefde Sarah Churchill, de hertogin van Marlborough. Hun levens veranderen voorgoed door de aankomst van Sarahs jongere nicht Abigail. Al snel veranderen de dynamieken tussen de vrouwen en pogen ze invloed uit te oefenen op de koningin en op het paleis.

Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen, tot de ongewone camerahoeken en de voor zijn doen uitbundige regie van de Griekse grootmeester Lanthimos. Hij rekt de oude wetten van het kostuumdrama in deze film zo op, dat hij een nieuw genre creëert. Genomineerd voor tien Oscars.

Tickets

Poor Things – woensdag 28 augustus om 19:00 uur en zaterdag 31 augustus om 21:00 uur

Dit heerlijke absurdistisch vormgegeven sprookje van de Griekse cineast Yorgos Lanthimos doet denken aan het verhaal van Frankenstein. In Poor Things zien we wetenschapper Godwin Baxter (Willem Dafoe) die een babybrein in het hoofd van een pasgestorven vrouw (Emma Stone) plant. Het resultaat is iemand die fysiek volwassen is, maar mentaal een kind. Wat gebeurt er als iemand die op het goudeerlijk is en met een kinderlijke blik naar het leven kijkt en geen remmingen kent? Poor Things is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alasdair Gray. De geniale Lanthimos bewerkte het tot een weergaloze coming-of-agefilm. De film werd genomineerd voor maar liefst elf Oscars en won er uiteindelijk vier, waaronder de Oscar voor beste actrice voor Emma Stone.

Tickets