De film

013 CIFF ’20 – Buoyancy

In dit krachtige, aangrijpende drama van Rodd Rathjen, winnaar van de Ecumenical Jury Prize op het Berlin Film Festival 2019, staat de 14-jarige Cambodjaanse jongen Chakra centraal.

Tijd: 92 min
Land: Australië
Taal: Khmer & Thais
Ondertiteling: Engels
Cast: Sarm Heng, Thanawut Kasro, Mony Ros, Saichia Wongwirot, Yothin Udomsanti
Regisseur: Rodd Rathjen
Releasedatum: 23/10/2020

Omschrijving

In dit krachtige, aangrijpende drama van Rodd Rathjen, winnaar van de Ecumenical Jury Prize op het Berlin Film Festival 2019, staat de 14-jarige Cambodjaanse jongen Chakra centraal (een indrukwekkend debuut van Sarm Heng). Hij is het beu om onbetaald te zwoegen voor zijn vader en wordt overgehaald om naar zee te gaan met de belofte van een goede baan. Voor hij het weet, is hij slaaf op een Thaise vissersboot onder leiding van een wrede, moordlustige kapitein (Thanawut Kasro). Hij beseft dat hij, net als zijn medeslaven, ten dode is opgeschreven als hij niet ontsnapt en bedenkt een plan… Momenteel werken naar schatting zo’n 200.000 mannen, veelal jongens, als slaaf in de Thaise visserijsector. Dit speelfilmdebuut van Rathjen schetst een ongenadig beeld van hun troosteloze leven. Zijn boodschap verpakt hij in een spannende thriller.

‘Aangrijpend… indrukwekkend… Het feit dat Rathjen is geïnspireerd door de verhalen van overlevenden geeft de film zijn rauwe authenticiteit, krachtige tempo en morele helderheid.’
—Jessica Kiang, Variety