De film

Brother’s Keeper

Yusuf (Samet Yıldız) en Memo, 11 jaar oud, zijn beste vrienden. Wanneer Memo plots ziek wordt, probeert Yusuf zijn vriend te helpen en krijgt hij te maken met de autoritaire bestuursleden van de school, die allen bezig zijn met hun eigen kommer en kwel.

Tijd: 85 min
Land: Roemenië, Turkije
Taal: Koerdisch, Turks
Ondertiteling: Engels
Cast: ISAMET YILDIZ, EKIN KOÇ, MAHIR İPEK, MELIH SELÇUK, CANSU FIRINC
Regisseur: Ferit Karahan
Release Date: 2021

Omschrijving

NEDERLANDSE PREMIÈRE

De internationale prijs van de critici (de FIPRESCI-prijs) in de Panoramasectie van het filmfestival in Berlijn ging dit jaar naar het drama van Ferit Karahan. Het verhaal speelt zich af in een strenge kostschool voor Koerdische jongens in de bergen van Oost-Anatolië. Yusuf (Samet Yıldız) en Memo, 11 jaar oud, zijn beste vrienden. Wanneer Memo plots ziek wordt, probeert Yusuf zijn vriend te helpen en krijgt hij te maken met de autoritaire bestuursleden van de school, die allen bezig zijn met hun eigen kommer en kwel. De film is een aangrijpend drama met een politieke ondertoon (de jongens en het schoolpersoneel zijn Koerdisch, de leraren Turks) en komt uit een lange traditie: het is, zoals Karahan zelf zegt, ‘een film van angst’.

‘Schitterend... De plot heeft een kristalheldere precisie en hoekigheid, die fascinerender wordt met elke laag van schuld die wordt blootgelegd. Hoewel er overeenkomsten zijn met The Death of Mr. Lazarescu van Cristi Puiu, is Brother’s Keeper een slanker en aanmoedigender verhaal.’
— Wendy Ide, Screen