De film

Souad

Souad is 19 en zet een conservatief masker op voor haar familie en de maatschappij in hedendaags Egypte, terwijl ze stiekem selfies maakt met haar vrienden, deze post en online chat met jongens.

Tijd: 96 min
Land: Duitsland, Egypte, Tunesië
Taal: Arabisch
Ondertiteling: Engels
Cast: BASSANT AHMED, BASMALA ELGHAIESH, HUSSEIN GHANEM, HAGER MAHMOUD, SARAH SHEDID
Regisseur: Ayten Amin
Release Date: 2021

Omschrijving

Bassant Ahmed en Basmala Elghaiesh zetten de rol neer van twee zussen in een dynamische momentopname van het hedendaagse leven als tienermeisje in Egypte – een rol die hen de (gedeelde) prijs opleverde van beste actrice op het Tribeca Film Festival 2021. Souad (Ahmed) is 19 en zet een conservatief masker op voor haar familie en de maatschappij terwijl ze stiekem selfies maakt met haar vrienden, deze post en online chat met jongens. Wanneer een reeks kleine incidenten leidt tot een onverklaarbare tragedie, gaat haar jongere zusje Rabab (Elghaiesh), 13, op zoek naar antwoorden. De empathie van regisseuse Ayten Amin is in elke scène te voelen en maakt de film tot een door en door humanistisch en bezield portret van jongeren in tweestrijd.

'Amins gedurfde tweede speelfilm toont op briljante wijze de tegenstrijdigheden van het leven als tiener in het conservatieve Egypte. Wat deze film zo bijzonder maakt, is niet alleen de haarscherpe en onbevooroordeelde visie, die zowel levens als omgeving vastlegt met een heldere neorealistische gevoeligheid, maar ook de genuanceerde vertolkingen.' — Jay Weissberg, Variety